Austriast kadus viieliikmeline pere, keda kahtlustatakse Süüriasse pühasõtta minemises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austria politsei ja Interpol otsivad viieliikmelist, Austria kodakondsusega perekonda, kes võis minna Süüriasse ja liituda džihadistidega.

35-aastane Enes, tema 36-aastane naine Michaela ning nende tütred, 11-aastane Sarah, üheksane Ajla ja kahene Enisa on tagaotsitavad, edastab The Local.

Austria uudisteagentuuri (APA) andmetel on peres ka kaks poega, kuid teised allikad ei ole seda kinnitanud.

Enese vanemad on pärit Bosniast, kuid ta ise sündis Austrias Bregenzis. Ta naine on sünnilt ja päritolult austerlanna, kuid astus pärast Enesega abiellumist islami usku.

Pere kadumist märkas esimesena Michaela õde, kes teatas 19. detsembril 2014 sellest politseile.

Enesel oli oma puutööfirma ning ta tegutses Graz-Neuhartis, Sigmundstadlis ja Wettmanstättenis.

Perel tekkis möödunud sügisel majanduslikke raskusi ja nad panid oma maja müüki. Nad olid elanud Lääne-Styrias alates 2013. aasta juulist.

Graz-Neuharti linnapea Helmut Kriegl sõnas, et peret nähti viimati enne 2014. aasta jõule. Keskmise tütre Ajla õpetajate sõnul kirjutas tüdruk, et ta tahaks teha palverännaku Mekasse ning hakkas kandma mosleminasitele omast pearätikut.

Kriegl lisas, et tegemist oli vaikselt elanud perekonnaga, kuid nad ei jätnud muljet, et nad oleksid äärmusislamistid.

Enes oli siiski varasemast tuntud Austria terrorismi vastu võitlevale agentuurile, kuna arvati, et ta kuulub Lääne-Balkani võitlejate hulka.

Austria islamiste seostatakse ka Viini kurikuulsa islamivaimuliku Ebu Tejma ja bosnialase Bilal Bosniciga, keda kahtlustatakse uute liikmete värbamises äärmusgrupeeringule Islamiriik.

Teada on, et Bosnia sõja ajal sõdinud islamiradikaalid kontrollivad seni osa Bosnia alasid. Nad tegutsevad ka Itaalias, Austrias ja Horvaatias, kus otsivad ja treenivad Islamiriigi jaoks uusi liikmeid.

Meedia andmetel arvab Austria luure, et Enese ja ta pere on juba Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles