Ühendkuningriigis leiti Saksa Enigma koodi murdjate dokumente

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannias leiti Teise maailmasõja ajast pärit salastatud dokumente, mis seostuvad Saksamaa kuulsa Enigma koodi murdmisega.

Matemaatiku ja krüptograafi Alan Turingi juhitud koodimurdmisgrupi dokumendid avastati Bletchley Parkist, kus Teise maailmasõja ajal asus Briti koodimurdmiskeskus, edastab YLE.

Vanad dokumendid leiti renoveeritavast hoonest number kuus, kus töötas Turing ja tema meeskond.

Asjatundjate sõnul on see leid haruldane, kuna tegemist on riiklikul tasemel salastatud dokumentidega. Koodimurdjate eeskirjad nägid ette kõikide enam mittevajalike dokumentide hävitamist.

Sellest hoolimata oli keegi osa dokumente toppinud seinpragudesse eesmärgiga, et need ei hävineks.

Leiu seas on mitmeid pabereid, mis on niinimetatud Banbury arvutused, mis aitasid koodi murda.

Bletchley Parkis asub praegu muuseum ning selle juhi Ian Standeri sõnul on leid haruldane.

«Need paberid annavad lisainformatsiooni selle kohta, kuidas koodimurdjad töötasid ja kui pingeline töö neil oli,» nentis Stander.

Need dokumendid leiti juba 2013. aastal ning nüüd saab neid konserveerituna näha Bletchley Parki muuseumis veel koos paljude Teise maailmasõja ajast pärit esemetega.

Sakslane Arthur Schrebius ehitas mehhaanilise šifrimasina, millele 1918. aastal võttis patendi. Hiljem hakkas see kandma nimetust Enigma.

Briti Alan Turingi ja ta meeskonna koodimurdmist peetakse tähtsaks, kuna see aitas liitlasriikidel natsi-Saksamaa üle võitu saavutada.

Aprillis pannakse USAs New Yorgis oksjonile Turingi märkmeraamat, mis arvatakse olevat 1942. aastast kui ta töötas koodimurdjana Bletchley Parkis.

 Ekspertide hinnangul võib selle hinnaks kujuneda umbes üks miljon dollarit.

Hollywoodis valmis film «The Imitation Game», mis räägib Turingist ja tema koodimurdjatest. Peaosas on seriaalist «Sherlock» tuntud Benedict Cumberbatch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles