Neoliitikumi haud paljastas kaksikute sünnitamisel surnud naise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimjäänused
Inimjäänused Foto: SCANPIX

Venemaal Irkutski Lokomotivi matmispaigast leiti iidne neoliitikumi matmispaik, mis paljastas traagilise loo.

Hauas olid ligi 8000 aastat tagasi surnud naise ja ta laste jäänused, edastab Huffington Post.

Kanada Saskatchewani ülikooli uurimine näitas, et see naine suri kaksikuid sünnitades  ning see on vanim näide kahe lapse ilmaletoomisel surnud naisest.

Naise haud leiti juba 1997. aastal, kuid siis tehtud uurimisel oletati, et ta sünnitas vaid ühe lapse. Naine suri millalgi 7630 – 7725 aastat tagasi.

Hiljutine uus vaagnapiirkonna uurimine paljastas, et naine sünnitas kaksikud. Naise luujäänuste seas olid kahed lootejäänused, mitte ühe loote nagu varem arvati.

«Mu kolleeg märkas veel teise lapse jäänust. Siis mõistsime, et tegemist oli kaksikutega,» sõnas arheoloog Angela Lieverse.

Naine oli surres 20 – 25-aastane ning kuna tegemist oli raske sünnitusega, siis ei elanud ta seda üle.

Üks lastest oli tavapärases asendis, pea allpool, teisel aga olid sünnituskanali poole jalad. Asjatundjate sõnul tuleb laste sellist asendit ette 20 protsendil kaksikute sünnil. Ka tänapäeval on sellises asendis laste sünnitus ohtlik ning võidakse teha keisrilõige.

Neoliitikumi juhtumis jäid lapsed sünnikanalisse kinni ning nii ema kui lapsed surid tekkinud komplikatsioonide tagajärjel.

Arheoloogide sõnul pandi sünnitusel surnud naisele hauapansuena kaasa ümiseja hambaid, mis on üsna ebatavaline.

Irkutskist Lokomotivi matmispaigast on leitud veel teisi ebatavalisi matmisi.

1995. aastal leiti sealt hundi matmispaik. Kuna piirkonnas hunte ei ela, siis oli see haruldane. Metsloom oli maetud koos paljude hauapanustega.

«Iidses ühiskonnas peeti hunti au sees. Kuna seal hunte ei olnud, siis võis ta kohalike silmis olla jumalustega seostatav loom. Sellest ka ta luksuslik matmine,» selgitati.

Sealt on leitud ka koerte matmispaiku, kuid need ei ole nii erilised kui hundi omad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles