Uue nädala ilm pakub igale maitsele midagi

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast paari päikesepaistelist ilma võib vihma sekka tulla isegi rahet.
Pärast paari päikesepaistelist ilma võib vihma sekka tulla isegi rahet. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Keeruline öelda, kas praegu kestab väljas viimane suvetorm või algas hoopis tormine sügis.

Viimasel aastakümnel kipub suvel juba rohkem tormipäevi olema, kui neid sügisel võiks tulla. Suurem jagu meie tormidest saabub Atlandilt. Suvest soojale mereveele laskuv põhjamaiselt jahe õhk kasvatab seal ühe madalrõhkkonna teise järel. Läänetuultega liiguvad paljud neist meie kohale vihmasaju, tormi ja külma õhuga. Tänavu tõid tormi rohkem küll Vahemerelt või Ukrainast põhja poole liikuma läinud lõunatsüklonid. Väga soe õhumass kohtus Läänemerel jaheda õhuga. Sel juhul tuul tugevneb tormiks aegamisi, aga püsib tugevana kaks-kolm päeva järjest.

Tormi lähenemist märgivad algul vaid äkilised tuulejõnksud, mis siis kohe maha rahunevad.
Sügisene pööripäev on varsti ukse ees. Vanarahvas vaatas sel ajal õige hoolega, mis suunas tuuled pidama jäävad. Kust küljest pööripäeval tuul, sealt puhuvat ta terve sügise ja vahel talvelgi. Peame siis meiegi tuule suundi silmas.

Nädalavahetus on tormijärgselt jahedapoolne. Järgmisel nädalal luuakse uus kuu, mis võib kaasa tuue uued ilmad. Ülemvõimu näivad laiendavat kõrgrõhualad põhjas. Päeval näeb päikest rohkem. Õhutemperatuur tõuseb 18 soojakraadini. Ööd tulevad seevastu jahedad. Maapinnal võib kohati teha öökülma.

Rannikul on soojem ja tuulisem kui sisemaal. Nädala teises pooles võib pärastlõunati vihma tulla ja võimalik, et koos rahega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles