Šoti episkopaalkirik: jumal ei ole enam meessoost

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti episkopaalkirik: jumal ei ole meessoost. Fotol Michelangelo maal «Adama loomine» Sixtuse kabelis
Šoti episkopaalkirik: jumal ei ole meessoost. Fotol Michelangelo maal «Adama loomine» Sixtuse kabelis Foto: Wikipedia.org

Šoti episkopaalkirik tekitas skandaali sellega, et eemaldas kõik viited sellele, et jumal on meessoost.

Jumalateenistuste tekstides ei tohi jumal olla enam meessoost, vaid et ta on inimsoost märgatavalt kõrgem olend, kirjutab The Telegraph.

Episkopaalkiriku piiskopid andsid välja ka keelelised soovitused, mida sootu jumala kohta kasutada.

Šoti episkopaalkiriku muudatuse tõi kaasa asjaolu, et mitmed naispreestrid hakkasid uurima põhjuseid, miks jumalat kujutatakse meessoost olendina.

Kriitikute sõnul läheb see Piiblis kirjeldatuga vastuollu ning on kirikupoliitika seisukohast ebakorrektne.

«Need, kes püüavad eitada Jumalat kui isa ja Jeesust kui tema poega, satuvad varsti suurte raskustega silmitsi, kuna Uus Testament parktiliselt koosnebki sellest,» sõnasid muudatuse vastased.

Ka on ära muudetud ütlus «Isa, Poeg ja Püha vaim» ning asendatud «Looja, Lunastaja ja Pühitsejaga».

«Me ei saa väita, et Jumal on meessoost, tal võib olla ka naiselik külg. Jumalal ei ole tegelikult sugu, ta on sooülene. Probleem on selles, et inimkeel ei suuda edasi anda kirjeldamatut,» tõdesid muudatuse pooldajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles