Madis Nestor: kohalik väike plaadipoodnik kannab tähtsat rolli inimeste teadvustamisel muusika osas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaadipoodi pidav Madis Nestor ütles, et vinüülil on püsivam väärtus kui CD-l.
Plaadipoodi pidav Madis Nestor ütles, et vinüülil on püsivam väärtus kui CD-l. Foto: Peeter Langovits

Laupäeval, 18. aprillil tähistab maailma muusikatööstus taas oma suurimat püha Record Store Day'd, austamaks ja kinnistamaks plaadipoodide kultuuripärandit.

Selle aasta Record Store Day suursaadik on nii artistidele kui ka fännidele väga tuttav nägu. Ta on legend nii kitarriga mikri taga, kui ka trummarina. Lisaks on ta edukas režissöör HBO dokumentaalide sarjale. Mees on võitnud 15 Grammyt ja müünud kogu maailmas kümneid miljoneid albumeid, millest  üle 25 miljoni koos bändiga, mis hiljuti tähistas oma kahekümnendat juubelit. Kuid üle kõige on ta suur muusikaaustaja ja fänn.

Tema nimi on Dave Grohl ja Record Store Day’l on paganama suur au esitleda 2015. aasta suursaadikut, kellel on  paar sõna ka plaadipoodide kohta öelda:

«Ma leidsin oma kutsumuse kusagilt pimeda ja tolmuses plaadipoe taganurgast.

See oli K-Tel´i poolt 1975 aastal välja antud «Blockbuster 20 Original Hits» kogumik, kuhu kuulusid artistid nagu Alice Cooper, War, Kool and the Gang, Average White Band ja paljud teised. Ma ostsin selle  Virginia äärelinna kodulähedasest plaadipoest, see oli plaat, mis muutis minu elu ja selle plaadiga  mõistsin, et minust peab saama muusik. Moment, mil kuulsin Edgar Winteri «Frankensteini» avalööki,  olin müüdud. Minu elu muutus igaveseks. See oli minu ülejäänud elu esimene päev.

Just hiljuti avanes mul võimalus taaskord seda avastamisrõõmu tunda, kui mu lapsed sirvisid läbi minu plaadikogu. Näha neid mõistmas iga osa tähtsust selle kogemuse juures, elasin oma varasema kogemuse  maagilise momendi uuesti läbi ja see tuletas meelde minu esimesi kogemusi vinüül-singlite ja albumitega, kunstiteostest plaadikujunduste ja kaassõnadega.

Ma plaadipoe inspireeriv mõju on endiselt elus ja toimiv, ning plaadipoodide tähtsus järgmise generatsiooni muusikute jaoks on endiselt ülioluline.»

Record Store Day kaasasutaja Michael Kurtz lisab: «Me oleme väga õnnelikud, et Dave on selle aasta Record Store Day suursaadik ning et austamaks Record Store Day´d annab ta välja ka erireliisi. Ta on üks nendest haruldatest artistidest, kes sukeldub kohalikesse kommuunidesse ja süveneb nende võludesse ja ekstsentrilisusesse. Jah, oleme kõik natuke veidrad, kuid meile see meeldib ja ilmselt ka Dave’ile. Oleme selle üle väga õnnelikud.»

Dave Grohli täispikk avaldus ja Record Store Day erivideo on nähtaval siin.

Suursaadik Dave Grohl annab Record Store Day raames välja «SONGS FROM THE LOUNDRY ROOM », nelja looga 10” EP, mis sisaldab Foo Fightersi varem avaldamata demo, kaverit ja laulu. Record Store  Day ametlik müügilist avaldatakse 10. märtsi pressikonveretnstil.

Eesti plaadipoodidest osalevad plaadipoe päeval muusikapoed Biit Me Records Store, Lasering, Terminal ja World Clinic.

Boutique-plaadipoe omanik Madis Nestor kommenteerib plaadipoe päeva olulisust: «Kuna Eesti poed on nüüd juba aastaid RSD'st osavõtnud, siis võib seda pidada toredaks kohtumispaigaks muusikahuvilistele. Eks oluline on ta ikka selle sama põhidiviisi pärast, et toetada kohalikku väikest plaadipoodnikku, kes täna kannab päris tähtsat rolli inimeste teadvustamisel muusika osas. Kuna infot ja müra on nii palju, siis meie asi on see oluline sealt välja tuua.»

Rohkem infot tulekul.

Record Store Day toimub igal aastal aprillikuu kolmandal laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles