Veterinaarid: koeraomanikud rikuvad inimtoiduga oma lemmikute tervise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et peremees ja ta koer on sarnased. See kehtib ka toitumise kohta.

Moedieetidega kaasa minevad koeraomanikud on hakanud neid dieete aina enam rakendama ka oma lemmikute peal, edastab Helsingin Sanomat.

Kui näiteks puudli perenaine on toortoitlane, siis peab seda olema ka ta lemmik ehk loom saab pakitoidu asemel näiteks värskeid luid, toorest liha, kala ja isegi puu- ja juurvilju.    

Veterinaaride sõnul on tekkinud ohtlik tendents, milles koeraomanikud püüavad oma lemmikuid niiöelda inimlikustada, rikkudes sellega loomade tervise.

«Inimesed suhtuvad lemmikloomadesse kui pereliikmetesse või lastesse. See on hea seni, kuni neid ei suunnita sööma seda, mida söövad inimesed. Üks sellistest trendidest on lemmikule inim-ja toortoidu pakkumine,» tõdesid veterinaarid.

Asjatundjate sõnul ei ole kuigi palju andmeid selle kohta, kuidas pikaajaline vale toitumine lemmikute tervist mõjutab. Oletatakse, et pikka aega toortoitu söövatel koertel ja kassidel võivad siiski tekkida terviseprobleemid.

«Toortoitu tohib anda vaid täiesti tervele koerale ja kassile. Toortoit võib sisaldada aineid, mis ei pruugi koerale ja kassile sobida. Need võivad looma neere ja soolestikku kahjustada. Peab meeles pidama, et koer ei ole hunt, kellele maitsevad toores liha ja luud,» selgitasid asjatundjad.

Veterinaarid on viimasel ajal üha enam kokku puutunud loomaomanikega, kes on loobunud lemmikutele pakitoidu andmisest.

«Nad millegi pärast arvavad, et loomadele mõeldud pakitoit on halb ja ohtlik. Asi ei ole siiski nii lihtne. Paki- ja purgitoidud on kontrollitud koostisega ning nende söömisel saavad loomad kätte kõik vajalikud ained,» lisasid spetsialistid.

Veterinaaride sõnul tahaks inimesed anda loomadele sama toitu, mida ise söövad. Nad arvavad, et hellitavad lemmikuid sellisel viisil. Tegelikult aga võivad nad sellega tappa.

«See on väga inimlik, kuid koer ei ole inimene. Lemmikloomadele ei saa anda näiteks šokolaadi, köögivilju ega maitseaineid. On inimesi, kes arvavad, et koer või kass vajab sama toitu, mida nad ise söövad. Inimeste söödav toit ei ole lemmikute jaoks maius, pigem hävitab see nende tervise,» nenditi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles