Oscari võitnud meesnäitlejad lahutavad suure tõenäosusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meespeaosa Oscarile nomineeritud meesnäitlejad Steve Carell, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Michael Keaton ja Eddie Redmayne
Meespeaosa Oscarile nomineeritud meesnäitlejad Steve Carell, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Michael Keaton ja Eddie Redmayne Foto: SCANPIX

USA Michigani ülikooli Rossi majanduskooli uuringu kohaselt võib Oscari auhind olla prestiižne, kuid samas peidab see meesnäitlejate jaoks ohtu.

Uuring näitas, et Oscari filmiauhinna võitnud meesnäitlejatel on kolm korda suurem oht esimesel abieluaastal lahutada kui ülejäänud meesnäitlejatel, edastab Live Science.

Oscari nominatsiooni saanud meesnäitlejatel on aga võrreldes mitte nomineeritud meesnäitlejatega esimese abieluaasta lahutamise oht kaks korda suurem.

«Seda auhinda peetakse väga prestiižeks, kuid samas kaasneb kuulsuse ja staatuse kasvamisega ka negatiivset,» selgitas uuringu autor Michale Jensen.

Jenseni sõnul ei olnud tema jaoks Oscari  võidu ja lahutamise seos üllatuseks.

Ta jätkas, et ka teised negatiivsed selle filmiauhinna aspektid olid seotud pigem näitlejate eraeluga.

Hollywoodis on juba ammu liikvel linnalegend, et Oscari võitmine võib näitleja karjääri tegelikult hävitada.

«Oscari needus» sai alguse Luise Raineriga, kes 1930. aastatel sai kaks naispeaosatäitja Oscarit. Pärast kahte Oscarit ta täht aga kustus.

Näitlejanna süüdistas, et pärast Oscarite võitmist ei suhtutud temasse enam tõsiselt ning ta hakkas vähem rollipakkumisi saama.

Pärast Raineri juhtumit on sama «needus» tabanud veel mitmeid staar, nagu näiteks Halle Berryt, Catherine Zeta-Jonesit, Gwyneth Paltrowd, Adrien Brodyt ja Cuba Gooding Jr-it.

Jensen rõhutas, et see ei ole siiski väga levinud fenomen, kuid see on märgatav.

Jensen ja ta meeskond analüüsis 1023 juhtiva näitleja ja näitlejanna töö ja eraelu. Samuti uuriti, kes neist on Ocarile kandideerinud või selle auhinna saanud.

Ilmnes, et pärast Oscari võitmist said näitlejad ja näitlejannad rohkem tööpakkumisi just niiöelda kvaliteetfilmides kui teised näitlejad. 

«Oscari «needus» ei ole tegelikult tööalaline, vaid seotud eraeluga. Saades aina kuulsamaks muutuvad inimeste vajadused. Selle tõttu ei pruugita enam senise eluga rahul olla ning tekivad eraelulised kriisid,» lausus Jensen.

Huvitavaks nüansiks on see, et Oscari võitmine või nominatsioon mõjutab eelkõige meessoost näitlejate eraelu, mitte niivõrd naisnäitlejate oma.

Siiski on teada juhtumeid, mil naisnäitlejad on pärast Oscari võitu lahutanud. Nendeks on Sandra Bullock, Kate Winslet, Reese Witherspoon ja Hilary Swank.

Naisnäitlejate Oscari järgsed lahutused on siiski minimaalsed.

«Psühholoogide sõnul mõjutab edu ja läbikukkumine tugevamalt mehi. Meeste reaktsioon mõjutab ka nende eraelu. Oscari nominentide puhul täheldasime ka seda, et kui nad ei võitnud auhinda, oli see nende silmis läbikukkumine. Neil tekkis palju negatiivseid emotsioone,» selgitas Jensen.

Jenseni sõnul naudivad staarid Oscariga kaasnevat au ja sära, kuid samas ei suuda jääda eraelus tasakaalukaks ja rahulikuks.

Oscari gala toimub sel aastal 22. veebruaril Los Angeleses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles