Briti agent tapeti radioaktiivse polooniumiga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera salvestus Gareth Williamsist
Turvakaamera salvestus Gareth Williamsist Foto: SCANPIX

Briti välisluure MI6 agendi Gareth Williamsi tapmise uurijad ei välista hüpoteesi, et ta võidi tappa radioaktiivse polooniumiga nagu tapeti venelasest agent Aleksandr Litvinenko 2006. aastal.

Scotland Yardi uurijad on veendunud, et 31-aastase Williamsi tapmiseks kasutati haruldast ainet, kirjutab Daily Mail.

Kirimiuurijad püüavad kindlaks teha, kas Williamsi organismis leidub polooniumi, tsüaniidi, strühiini või risiini.

Näiteks risiini abil tapeti Londonis 1978. aastal Bulgaaria dissident Georgi Markov.

Briti luures töötanud koodimurdja Williamsi surnukeha leiti ta Londonis Pimlicos asuvast korterist 23. augustil. Alasti mees oli topitud suurde spordikotti, see omakorda oli tõstetud vanni.

Elusana nähti meest viimati kaheksa päeva varem.

Scotland Yard avalikustas nüüd Williamsi viimaste elupäevi kajastavad turvakaamerate salvestised. 14. augustil nähti teda Holland Parki metroojaamas ja 15. augustil külastas ta Harrodsi kaubamaja.

Mõlemal päeval oli mehel seljas punane T-särk ja heledad püksid. Kaasas oli tal valge kilekott.

Scotland Yardi detektiivid otsivad paari, kes külastas Williamsi korterit paar nädalat enne ta surma. 20 – 30-aastane mees ja naine võivad olla pärit Vahemere piirkonnast.

Uurijate sõnul on tegemist ühe väga keerulise surmajuhtumiga, kuna lahkamisel ei paljastunud peaaegu mitte midagi. Ohvri kehal ei olnud vägivalla jälgi ning ka ta korterisse ei oldud sisse murtud.

Enne surma käis Williams ka mitmel töölähetusel USAs, kus kontakteerus riikliku julgeolekuagentuuri NSA töötajatega. NSA tegeleb näiteks terrorismis kahtlustatavate salasõnumite dekodeerimisega.

Viimaselt USA töölähetuselt saabus Briti tippkrüptoloogiks peetud Williams koju tagasi 11. augustil.

Kinnitama andmetel käis Williams 2008. aastal MI6 ülesandel Afganistanis murdmas Talebani võitlejate kodeeritud sõnumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles