Kaarel Ird valati vahasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ird ja Ird. Poseerivad Nero Urke, kes mängib Irdi uue teatri lavastuses ja kaarel Irdi vahakuju.
Ird ja Ird. Poseerivad Nero Urke, kes mängib Irdi uue teatri lavastuses ja kaarel Irdi vahakuju. Foto: Lauri Kulpsoo

Legendaarne lavastaja, Vanemuise juht Kaarel «Vana Hirmus» Ird seisab teatrihuviliste ees nüüd vahakujuna.

7. septembril oli Tartu Uues Teatris pärast lavastuse «Ird, K» etendust võimalik kõigil teatrikülastajatel kohtuda Kaarel Irdiga isiklikult. Vana Hirmus oli kohal vahakujuna, mille valmistas spetsiaalselt Uuele Teatrile Wax Stuudio OÜ. Wax Stuudio on valmistanud varasemalt juba ligi 170 vahakuju, millest 40 on Eestis ning ülejäänud Soomes, Itaalias ja Taanis. Tartus võib Wax Stuudio vahakujusid näha Laulupeo Muuseumis (Jannsenite pere) ning Oskar Lutsu Muuseumis, kus on kirjanikuhärra Lutsu kuju.

Irdi vahakuju autoriks on kunstnik Ene Mänd ning kuju on modelleerinud skulptor Paul Mänd.

«Vahakuju puhul ei ole oluline niivõrd portreeline sarnasus, vaid sarnasus ning äratundmine palju sügavamas mõttes. Kujusse peab olema suudetud panna midagi, mis on just sellele isikule olnud isikupärast. Tema hoiak, iseloom, ilme... Kaarel Irdi puhul on olnud peamine tabada tema mitut külge, et ka need, kel teda elusuuruses pole olnud võimalik näha, saaks aimu, millise inimesega Eesti teatriloos oli tegemist,» tutvustas vahakuju olemust lähemalt autor Ene Mänd.

Kuju on võimalik näha terve festivali aja Tartu Uues Teatris (Tartu, Magasini tn 5).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles