Video: Homer Simpson «avastas» Higgsi bosoni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homer Simpson «Simpsonites» osas «In The Wizard of Evergreen Terrace»
Homer Simpson «Simpsonites» osas «In The Wizard of Evergreen Terrace» Foto: Youtube

Raamatu «The Simpsons and their Mathematical Secrets» (Simpsonid ja nende matemaatilised saladused) autori Simon Singhi sõnul «avastas» animategelane Homer Simpson Higgsi bosoni 14 aastat enne seda kui teadlased selle olemasolu ametlikult kinnitasid.

Singhi selgitas, et animasarja «Simpsonid» 1998. aasta osas «In The Wizard of Evergreen Terrace» ennustas Homer Simpson Higgsi bosoni ehk Jumala osakese massi õigesti, kirjutab The Telegraph.

Osas on näha Homerit tahvli ees tegemas keerulisi matemaatilisi tehteid.

Üle kümne aasta hiljem tõendasid Euroopa tuumauuringute keskuse tuumafüüsikud Suure Hadronite Põrgataja abil, et üliväike Higgsi boson on olemas.

«Simpsonid on animasari, milles on enim matemaatikat ja füüsikat. Sarja loojate seas on mitu matemaatikut. Homer kirjutab tahvlile valemeid, mis ennustavad Higgsi bosoni massi. Tegelikkuses on Higgsi bosoni mass tahvlil olnud matemaatilisest ennustusest vaid väheke väiksem,» teatas teadusajakirjanik Singh.

Ta lisas, et Homer Simpsoni matemaatikatehe oli otsene viide Higgsi bosoni olemasolule.

Higgsi bosonit ennustas 1964. aastal šoti füüsik Peter Higgs.

Elementaarosakeste standardmudeli järgi peaks Higgsi boson andma kõikidele teistele osakestele massi.

Higgsi bosoni olemasolu oli raske tõendada, kuna tegemist on väga ebastabiilse osakesega, mis laguneb kohe pärast tekkimist.

Suure Hadronite Põrgataja abil õnnestus mõõta kvantolekut, mis Higgsi bosoni puhul on null.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles