Piltuudis: Teise maailmasõja ajal kadunuks jäänud Briti piloodi sõrmus jõudis ta pereni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teise maailmasõja ajal Albaanias kadunuks jäänud Briti piloodi sõrmus jõudis rohkem kui 70 aastat hiljem ta pereliikmete kätte.

Erioperatsioonide piloot,  23-aastane seersant John Thompson kukkus oma lennukiga Albaanias alla 29. oktoobril 1944 kui oli transportimas natside vastu võitlevatele albaanlastele varustust, edastab Daily Mail.

Nüüd sai mehe 92-aastane õde Dorothy Webster Albaanias Tiranas nii sõrmuse kui ka kasti, milles oli Thompsoni Halifax pommituslennuki osi.

1960. aastal leidis albaanlane Jaho Cala Sinoi mägedest Thompsoni jäänused ning ta sõrmest sõrmuse. Ta hoidis sõrmuse alles peites seda kommunistlike võimude eest.

Jaho Cala palus oma peoga Xhemili otsida üles sõrmuse omaniku elusolevad sugulased. Albaanlane tegigi seda pärast isa surma, kontakteerudes nii USA kui Suurbritannia Tiranas asuva saatkonnaga. 

USA ja Suurbritannia sõdurid vabastasid Albaania natsidest üks kuu pärast Thompsoni surma.

Briti saatkond jõudis sõrmuse omaniku pere jälile. John Thompsoni elusolevad sugulased kutsuti Albaaniasse ning Albaania kaitseministeeriumis toimunud tseremoonial anti sõrmus hukkunud mehe õele Dorothy Websterile üle. Üritusel oli veel mitu Thompsoni sugulast.

Dorothy Websteri poeg Brian Webster sõnas, et ta vanaema ja vanaisa ei lukustanud mitte kunagi Derbyshire´is Matlockis asunud maja ust, lootes et poeg saabub ootamatult koju.

Briti kaitseministeerium teatas, et John Thompsoni kadunuks jäämise kohta ei avaldatud infot, kuna ta oli Albaanias salamissioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles