Keskkonnahelid ärritavad? See võib olla vihje geniaalsuse kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Northwesterni ülikooli uuring näitas, et kui isikut ärritavad keskkonnahelid keskmisest enam, siis võib see olla vihjeks tema intelligentsuse ja geniaalsuse kohta.

Teadlaste sõnul panevad suure loovusega geniaalsed isikud rohkem keskkonnahelisid tähele kui ülejäänud, kirjutab metro.co.uk.

Näiteks sellised kuulsused olid evolutsiooniteooria looja Charles Darwin, arst ja kirjanik Anton Tšehhov ning kirjanik Marcel Proust. Neil oli raskusi enda keskkonnahelidest välja lülitamisega ning nad kuulsid neid teravamini.

Teadlased uurisid 100 isikut, kes vastasid loovust puudutavatele küsimustele. Neile anti teoreetilised, tegelikus elus ebatõenäolised olukorrad, mis tuli lahendada loovalt. Aeg vastamiseks oli piiratud.

Siis tuli täita veel üks küsimustik, mis nõudis suurt loovust, sest tegemist oli küsimustega väga erinevatelt elualadelt.

Teadlased järeldasid, et kõige loovamad inimesed on need, kes lasevad end kergelt tausta- ja keskkonnamürast häirida.

Uurijad lisasid, et isikud, kes ei suuda end tasutamürast välja lülitada, tegelevad oma vaimus korraga mitme küsimuse või probleemiga. Nad saavad mürataustast niiöelda inspiratsiooni, sest erinevad mürad viivad mõtted erinevatele radadele.

«Sellised inimesed mõtlevad raamidest väljas ja ühendavad asju, mida tavapäraselt ei tehta,» selgitati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles