Selle nädala päikesevarjutus toob arktilistele saartele turistide hordid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkarude eest hoiatav silt Svalbardi saartel
Jääkarude eest hoiatav silt Svalbardi saartel Foto: SCANPIX

Polaarjoone taga asuvate Svalbardi ja Fääri saare esindajate sõnul on 20. märtsi päikesevarjutuse ajaks oodata sinna suurt hulka turiste ning kõik hotellikohad on välja müüdud.

Svalbardi saarte «pealinna» Longyearbyeni juht Christin Kristoffersen sõnas, et 2500 elanikuga paika on oodata on umbes 1500 päikesevarjutuseturisti, mis tähendab seda, et kõik elamiskõlblikud paigad on täis ning turvalisus on ohus, edastab Reuters.

«Turvalisus ennekõike. Peame hoolitsema nii oma elanike kui turistide eest. Praegu on väga külm ning jääkarud käituvad üsna agressiivselt,» teatas linnapea.

2011. aastal tappis jääkaru Svalbardis Briti päritolu teismelise. Svalbardi kohalikud tapavad enesekaitseks umbes kolm jääkaru aastas.

Päikesevarjutus leiab aset 20. märtsil ning see on täielikult nähtav vaid Svalbardi ja Fääri saartel.

Osaliselt on see nähtav Aaftikas, Euroopas ja Põhja-Aasias.

Svalbardi ja Fääri saarte hotellid broneeriti päikesevarjutuse ajaks juba pikka aega ette. Fääri saartel pakutakse turistidele ka kodumajutust.

Võimalik, et päikesevarjutuse eelselt on näha virmalisi.

Norra meteoroloogide sõnul on 20. märtsil temperatuur Svalbardis Longyearbyenis umbes miinus 17 kraadi ning Fääri saartel Torshavnis pluss kolm kraadi.

Taanile kuuluvatele Fääri saartel, mille elanikkond on 50 000 inimest, on päikesevarjutuse ajaks oodata umbes 8000 turisti.

Fääri saartel oli viimati täielik päikesevarjutus näha 1954. aastal ning järgmine on 2245. aastal.

Fääri saarte telkimispaigad avatakse tavaliselt mais, kuid päikesevarjutuse tõttu avatakse varem. Kes jahedust ei karda, saavad seal oma telgi püsti panna.

«Kui Svalbardis on jääkarud, siis meil neid karta ei ole,» teatasid kohalikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles