Euroopa suurlinnades näidati 18. - 20. sajandil tumedanahalisi nagu loomi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika zuulu sõdalased
Lõuna-Aafrika zuulu sõdalased Foto: SCANPIX

Paljudes Euroopa suurlinnades sai 18. – 20. sajandil näha «inimloomaaedu», milles valgenahalistele näidati tumedanahalisi nagu loomi.

Need tumedanahalised olid röövitud nii Aafrikast kui Aasiast, edastab  popularresistance.org.

Neid hoiti puurides nagu loomaaia- või tsirkuseloomi ning paljud neist surid halva kohtlemise tagajärjel üsna kiiresti.

Näiteks Pariisi maailmanäitusel, mis kestis 6. maist kuni 31. oktoobrini 1889, käis tumedanahalisi vaatamas miljoneid inimesi.

Saksmaale oli aga rajatud tumedanahaliste «kolooniaid», kus jõukad käisid neid meelelahutuseks vaatamas ja neid solvangutega üle valamas.

Üheks kuulsamaks rassimijuhtumiks peetakse Lõuna-Aafrikast khoikhoi hõimust pärit Sarah Saartjie Braatmani oma. 20-aastasena toodi naine Prantsusmaale ta erilise alakeha ehituse tõttu. Pariisi loomaias elanud ja töötanud naisel, kes sai hüüdnimeks hotentoti Veenus, oli ebatavaliselt suur istmik ja pikad häbememokad. Paljud arstid tundsid tema anatoomia vastu huvi.

Ta ei suutnud kuigi kaua olla «loom», vaid hakkas alkoholi tarbima ning mehed kasutasid teda seksuaalselt ära. Aafriklanna suri viis aastat pärast Pariisi jõudmist.

 See nädal on kuulutatud rassimivastaseks nädalaks.

Pilte 19. sajandi rassismist ja inimõiguste eiramisest vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles