Ränikivist tööriistad paljastavad: inimene jahtis elevante juba 500 000 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Acheuleani ränikivist pihukirves
Acheuleani ränikivist pihukirves Foto: SCANPIX

Iisraelist leitud iidsed kivitööriistad näitasid, et inimesed jahtisid elevante juba pool miljonit aastat tagasi.

Seda lubavad oletada iidsete inimeste abivahenditelt leitud loomarasva jäänused, edastab LiveScience.

«Teada on, et inimkonna algusaegadel kasutati ära kogu püütud loom, kaasa arvatud luustik, soolestik, rasv ja luuüdi. Seni aga ei olnud täpseid andmeid, kuidas need inimesed tööriistu kasutasid ning tapetud looma nülgisid ja töötlesid,» sõnas Iisraeli Tel Avivi ülikooli teadlane Ran Barkai.

 1,8 – 1,5 miljonit aastat tagasi läbisid varajased inimesed kaks suurt muutust. Esmalt muutus Homo erectus`e aju suuremaks. Siis aga loobuti iidsest tööriistade valmistamise meetodist, mille puhul löödi ühte kivi teise vastu nii, et saadi terava äärega kivitükk.  

Selle asemel võeti kasutusele niinimetatud Acheuleani meetod, mis oli arenenum, kuna andis pirnikujulised, pihku hästi sobivad väikesed kivikirved.

Paljud teadlased arvavad, et need kaks asja, aju suurenemine ja uus tehnoloogia käisid käsikäes.

Aju on organ, mis kulutab üsna palju energiat ning iidsed inimesed hakkasid jahtima suuri loomi, kellelt sai palju liha, mille abil toita nii keha kui aju.

Suuremate loomade tabamiseks ja töötlemiseks oli vaja paremaid riistu.

Varased inimesed kasutasid Acheuleani tehnoloogiat maailma erinevates paikades üle ühe miljoni aasta.

Arheloogid on leidnud iidsetest asulakohtadest Vahemere äärsetel aladel nii selliseid kivist tööriistu kui ka mammuti- ja elevandiluid. Luudel on näha jälgi, mis viitavad luuüdi eemaldamisele.

Barkai ja ta kolleegid tegid 2004. aastal väljakaevamisi Iisraelis Revadimi kivimurrus, leides kümneid tuhandeid ränikivist tööriistu ja tuhandeid loomaluid. Lisaks hirvede, kitsede ja gasellide luudele leiti ka nüüdseks välja surnud iidsete elevantide luid.

Kõige nooremad luud olid 300 000 – 500 000 aasta vanused.

Leiukohas olid ühe töödeldud elevandivõha juures ränikivist pihukirveid, tööriistu ja kaabitsaid. Pihukirveste keemiline analüüs paljastas, et neil oli elevandirasva jäänuseid.

Teadlased rekonstrueerisid, kuidas selliseid pihukirveid ja tööriistu kasutati. Ilmnes, et pihukirves oli üsna mitmeti kasutatav. Pihukirvestest väiksemad ja õhemad «noad» aitasid looma nahka keha küljest eemaldada ning lihakeha lõigata.

Nüüdne avastus toetab teooriat, et relvade ja tööriistade areng andis inimestele rohkem võimalusi süüa liha.

«Et kogu looma ära kasutada, oli vaja tööriistu, mis aitasid nahka ja liha lõigata ja töödelda. Selliseid ränikivist tööriistu kasutati väga pikka aega,» sõnas Barkai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles