Galerii: Putin saab Peterburi «Rooma keisri büsti»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa kasakate organisatsioon Irbis püstitab Peterburi president Vladimir Putinile pronksist büsti, mis kujutab teda Vana-Rooma keisrina.

Kasakate grupi juhi Andrei Poljakovi sõnul pannakse see Peterburi põhjaossa Parnassi metroojaama juurde, edastab Time.

Poljakovi sõnul tekkis büsti idee ühe aasta eest kui Putin tõi Krimmi Venemaa rüppe tagasi.

«Selline tähtis ajalooline sündmus nagu Krimmi tagasisaamine Venemaale tuleb jäädvustada. Putin on Venemaal viimasel 100 aastal valitsenud isikutest kõige nutikam  ja positiivsem. Ta on mälestusmärki väärt juba oma eluajal,» teatas Poljakov.

Kaskate juht lisas, et Putin tõi korra ja lõpetas mitmes paigas sõjad.

«Ta andis käsu ning sõjad lõppesid nii Kaukaasias, Lõuna-Osseetias, Abhaasias kui Transnistrias,» teatas Poljakov.

Büsti autoriks on skulptor Pavel Grešnikov ning tema soovis riigipead kujutada Vana-Rooma keisrina, kes kannab tuunikat ja loorberipärga.

Putini büst valmib Peterburi kunstiakadeemias Grešnikovi stuudios.

Peterburi kasakatel on plaanis pärast büsti avamist Grešnikovi selle valmistamise eest autasutada ning loodetakse, et skulptor võtab vastu pakkumise liituda kaskatega.

Putini büst avatakse 9. mail, mil Venemaal tähistatakse võitu natsi-Saksamaa üle. 

Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist on Venemaal kasakate populaarsus kasvanud. Nende eeskujuks on kunagised kaskatest sõdalased, kes asustasid Euroopa idaosa ja Kaukaasia alasid.

Tänapäeva kasakad hoiavad au sees iidseid sõjalisi traditsioone, slaavi kultuuri ja vene õigeusku.

Kaskatest paramilitaarsed grupeeringud osalesid 1990. aastatel Ida-Euroopa sõjalistest konfliktides kui ka 2000. aastatel Tšetšeeni, Gruusia ja Transnistria sõdades, nüüd aga Ukraina konfliktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles