1485. aasta Bosworthi lahingus osalenute järglased saavad kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard III Leicesteris
Richard III Leicesteris Foto: SCANPIX

Täna toimub Ühendkuningriigis Leicesteris Inglise kuninga Richard III jäänuste matmistseremoonia, millel osalevad ka need, kelle kauged esivanemad võitlesid 1485. aastal Rooside sõja Bosworthi lahingus.

Leicesteri ülikooli teadlase Kevin Schüreri sõnul on tegemist umbes 20 perekonnaga, edastab BBC.

Richard III jäänused leiti kaks aastat tagasi Leicesterist paigast, kus kunagi asus frantsiskaanlaste klooster. DNA abil saadi kinnitust, et tegemist on tõesti selle kuningaga.

Richard III kaotas Bosworthi lahingus saadud vigastuste tõttu elu ning oli viimane Inglise monarh, kes sellisel viisil suri.

DNA abil otsiti üles ka need tänapäeval elavad inimesed, kes on Bosworthi lahingus osalenute kauged järglased.

Bosworthi lahingus osalenute järglased kohtuvad Richard III, kes oli viimane Plantagenet`i ja Yorki soost kuningas, kaugete järglastega. Nende seas on ka Briti menunäitleja, sarjast «Sherlock» tuntud Benedict Cumberbatch.

Lisaks Ühendkuningriigile tuleb inimesi kohale ka Austraaliast, Lõuna-Aafrika Vabariigist ja Kanadast.

Bosworthi lahingus osalesid näiteks:

Sir Marmaduke Constable – ta jäi Bosworthi lahiingus ellu ning hiljem võitles veel 71-aastasena inglaste ja šotlaste vahel toimunud Floddeni lahingus (1513). Ta suri kui jõi vett ja neelas kogemata selles olnud konna alla.

Sir John Babington oli Derby ja Nottinghami valitseja ning Richard III pooldaja ja üks favoriite.

Leicesterist pärit Samuel Spriggs oli Richard III armee üks sõdureid, kes aitas kuninga surnukeha kanda.

John Hardwick oli Bosworthi kohalik, kes tundis hästi maastikku, kuid ta võitles Richard III vastaste poolel. Teda peetakse «Richard III kaotuse arhitektiks».

Sir Reynold Brayle omistatakse see, et ta leidis pärast Bosworthi lahingut Richard III krooni ning andis selle Lord Stanleyle, kes pani selle uue kuninga Henry Tudori (Henry VII) pähe.

Bosworthi lahingus osalenud Simon Digby jäi ellu, sai rüütliks ning talle anti tänutäheks Warwickshire`is Coleshilli mõis.

Thomas Iden võitles Bosworthi lahingus Lancasteride ehk Richard III vastaste poolel ning hiljem oli ta Kenti valitseja.

Geeniuuringuid teinud teadlase Schüreri sõnul on huvitav viia kokku järglased, kelle kauged, 500 aasta eest elanud esivanemad võitlesid Bosworthi lahingus.

Richard III maetakse täna Leicesteri katedraali ning matusetsremooniat juhib Canterbury peapiiskop Justin Welby.

Richard III hukkus ning pärast teda sai Inglise troonile Henry Tudor Henry VII nime all olles esimene Tudorite soost kuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles