Galerii: Richard III maeti Leicesteri katedraali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Ühendkuningriigis Leicesteris Inglise kuninga Richard III matusetseremoonia, mille viis läbi Centerbury peapiiskop Justin Welby.

Tseremoonial osalesid ka Briti kuningliku pereliikmed, Wessexi krahvinna Sophie ning Gloucesteri hertsog ja hertsoginna, edastab BBC.

Richard III kauge sugulane, Briti menunäitleja Benedict Cumberbatch kandis seal ette poetess Carol Ann Duffy poolt selleks kirjutatud luuletuse «Richard».

«Siia on kogunenud inimesi lähedalt ja kaugelt ning meie asi ei ole kuninga üle kohut mõista või teda hukka mõista, vaid olla alandlik. Jõuda parkla alt katedraali... Täna anname sellele kuningale ja tema maistele jäänustele tagasi au ja väärikuse, mida ta ei saanud kogeda surres,» teatas Leicesteri piiskop Tim Stevens.

Leicesteri ülikooli arheoloogid leidsid Richard III jäänused 2012. aastal Leicesterist ühes parklas tehtud väljakaevamistel. Varem asus selles paigas fantsikaanlaste klooster, kuhu ajaloodokumentide andmetel Richard III maeti.

DNA-testid ja luude uuringud kinnitasid hiljem, et tegemist on tõesti selle kuninga jäänustega.

Möödunud pühapäeval pandi Richard III jäänustega kirst Leicesteri katedraali, kus inimesed said temaga hüvasti jätta. Rohkem kui 20 000 inimest külastas Platageneti ja Yorki dünastia viimast kuningat enne ta matuseid.

Leicesteri anglikaani kiriku diakon David Montheit sõnas, et tegemist on väga ebatavalise matusega, kus ei ole tegelikult leinajaid, vaid on inimesed, kes on huvitatud Ühendkuningriigi ajaloost.

Tseremooniale olid kutsutud ka need, kelle kauged esivanemad osalesid 1485. aasta Bosworthi lahingus, millega lõppes Rooside sõda. Richard III kaotas nii selle lahingu kui ka elu.

Leicesteri katedraali teatel avatakse kuninga hauamonument kõigile vaatamiseks homme.

Katedraali juurde oli toodud ka sadu valgeid roose, mis olid kunagi mõjuvõimsa Yorki dünastia vapisümbol. Sellesse dünastiasse kuulus ka Richard III.

Ta vastaseks olid Lancasterid, kelle vapil oli punane roos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles