Armumine toob kaasa sõprade kaotuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armumine toob kaasa sõprade kaotuse
Armumine toob kaasa sõprade kaotuse Foto: SCANPIX

Briti Oxfordi ülikooli psühholoogide ja antropoloogide sõnul kaotab inimene armudes kaks lähimat sõpra.

Põhjus selles, et kogu aeg, energia ja tähelepanu koondatakse oma iha objektile ja sõprade jaoks napib aega, kirjutab BBC.

Teadlased palusid 540 vabatahtlikul katsealusel kirjeldada oma sõprussuhteid ning kuidas romantilise suhte tekkimine sõprussuhteid ja sõprade arvu mõjutab.

Keskmiselt on lähimate sõprade arv viis, kui aga ellu saabub uus kallim, siis kahaneb sõprade arv kahe võrra.

«Romantilises suhtes inimeste sõprade arv hakkab kahanema. Ellu tulnud uus inimene haarab juhtpositsiooni ja see võib tekitada kahe kaaslase kaotuse,» selgitas evolutsioonilise antropoloogia professor Robin Dunbar.

Dunbar on uurinud ka interneti sõprussuhteid. Reaalselt suudab inimene suhelda umbes 150 internetisõbraga. Näiteks Facebookis on keskmiseks internetisõprade arvuks 120 – 130 inimest.

Neid inimestegruppe saab jagada väiksemateks gruppideks, miinimumgrupi moodustavad 4 – 6 inimest.

Selle väikese grupi suhtlus on kõige tihedam ja nendega kohtutakse nädalas vähemalt ühe korra. Nende peale saab ka probleemide tekkides loota.  Teises grupis asuvad inimesed, kellega kohtutakse näiteks kord kuus. See on niinimetatud sümpaatiagrupp. Sinna kuuluvad näiteks inimesed, kelle ootamatu surm tekitaks šoki. Kolmas on kõige laiem grupp, nendega kohtutakse internetis.

«Intiimsuhe tõrjub välja sõpradega suhtlemise. Partnerile keskendumise tõttu ei pruugita teisi lähedasi enam nii tähtsaks pidada,» lausus Dunbar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles