Mõnusad pajaroad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljadest saab mõnusa pajaroa.
Köögiviljadest saab mõnusa pajaroa. Foto: Internet

Tiina Lebane, Elukiri

Pajaroad on tõeliselt tänuväärsed: mõnel puhul suurema hakkimise-tükeldamise vaevaga, mõnel puhul väiksemaga saad kõik koostisosad potti ja edasi valmib roog juba ilma erilise abita. Lõputud koostisosade sobitamis- ja maitsestamisvõimalused annavad tulemuseks roa, mille toite- ja maitseomadused ei kao ka soojendamisel, vaid pigem paranevad.

Pajaroa tegemiseks kasuta paksupõhjalist, raske ja tiheda kaanega potti. Selline pott on hästi soojapidav, laskmata niiskusel aurustuda ega toidul kuivaks jääda. Kas valmistad toidu pliidil või ahjus, polegi kuigi tähtis. Mõlemal puhul on kindel, et saad mahlase ja hästi läbihaudunud koostisosadega tervisliku roa.

Pajarooga tehes ei tasu retsepti võtta kui kohustuslikku nimekirja, pigem on see soovituseks ja ideedetekitajaks. Elu on näidanud, et loominguline suhtumine on pajaroa tegemisel väga suureks plussiks! Kellele meeldib toiduvalmistamise loominguline külg, sellele meeldib kindlasti ka pajaroogadega katsetada.

Olgu järgmised retseptid hilissuviseks mõtete- ja isuäratajaks. Nüüd, mil kodumaised aed-, köögi- ja puuviljad järjest valmima hakkavad, ongi kõige õigem aeg erinevad juurikad patta podisema pista!

Kui ühel hommikul kurgipeenra kõrval seistes avastad, et ühe ööga on suuremal hulgal kurke suureks kasvanud ja tõotab tulla paras kurgiuputus, siis ära pelga kurke ka pajaroas kasutada. See lihtne ja kiirelt valmiv roog maitseb kindlasti kogu perele!

KURGIPADA
4 sööjale

750 g värskeid kurke
u 100 g peekonit
2 sl sidrunimahla
soola ja valget pipart maitse järgi
1,5 dl rõõska koort
1 sl jahu
värsket tilli

Valmistamine

Koori, poolita ja viiluta kurgid. Tükelda peekon ja pruunista poti põhjas omas rasvas. Maitsesta kurgiviilud värskelt pressitud sidrunimahla ja vähese soolaga ning hauta neid kümmekond minutit koos peekonitükkidega. Lahusta jahu rõõsas koores ja vala potti. Lisa värsket hakitud tilli, pisut valget pipart ja maitsesta vajadusel veelkord soolaga. Hauta madalal kuumusel veel 5–7 minutit.
Kurgipada sobib koos kuumade keedukartulitega iseseisvaks roaks, samuti lisandiks ahjuprae või -kala kõrvale.

Karoteeni-, C-vitamiini- ja mineraalaineterikast porrut on värskena saadaval kogu aasta vältel. Mahedamaitseline porru ei taha liiga pikka kuumtöötlemist, sest siis kaob temale omane krõmpsuv olek ja maitse.

PORRURAGUU
4 sööjale

5 porrut
2 grillvorsti
250 g suitsusinki
1 sl õli
3 sl tomatipüreed
3 dl puljongit
1 sl jahu1 dl kohvi- või rõõska koort

Valmistamine

Puhasta ja loputa porrud hoolikalt ning lõika paarisentimeetristeks tükkideks. Tükelda samamoodi ka grillvorstid. Lõika suitsusink või peekon viiludeks ja pruunista õli ja oma rasva segus. Lisa vorsti- ja porrutükid ning hauta 10 minutit. Sega hulka tomatipüree, puljong ja jahuga segatud koor. Hauta tasasel tulel veel 5 minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles