Video: paleontoloogid taastasid brontosauruse hea nime

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brontosaurus
Brontosaurus Foto: SCANPIX

Portugali Lissaboni Universidade Nova ülikooli paleontoloogid taastasid brontosauruse  hea nime, lahendades üle 100 aasta kestnud dilemma, kas brontosaurus on iseseisev liik või lihtsalt apatosauruse kõrvalharu.

Teadlased jõudsid pärast 1870. aastal leitud luude uuringut järeldusele, et taimetoiduline brontosaurus on iseseisev liik, edastab Yahoo News.

Paleontoloog Emanuel Tschoppi sõnul olid brontosauruse ja apatosauruse anatoomilised erinevused silmnähtavad.

«Apatosauruse ja brontosauruse skeletil on mitmeid erinevusi. Näiteks on apataosauruse kael laiem ning ta on oma kehalt massiivsem. Selle tõttu ei saa neid kahte liiki ühte patta panna,» teatas paleontoloog.

Brontosaurused elasid tänapäeva Põhja-Ameerika aladel umbes 150 miljonit aastat tagasi juuraajastul. Need eelajaloolised loomad olid 22 meetrit pikad ja kaalusid 40 tonni.

«Brontosaurused ja türannosaurused on kõige populaarsemad hiidsisalikud. 112 aastat tagasi teatatsid teadlased, et brontosaurus ei ole iseseisev liik, kuid ta jäi ikkagi popkultuuri,» teatas paleontoloog Octavio Mateus.

Mateus lisas, et brontosauruse taastamine iseseisva liigina saab võrrelda sellega kui Pluto kantaks uuesti planeetide hulka.  2006. aastast on Pluto kääbusplaneet.

Bronto- ja apatosauruse luude esimaleidja oli 19. sajandi paleontoloog Othniel Charles Marsh. Ta leidis apatosauruse jäänused 1877 ja brontosauruse omad 1879.

1903. aastal teatas paleontoloog Elmer Riggs, et brontosaurus ja apatosaurus on oma ehituselt väga sarnased ja seega ei saa olla kaks erinevat liiki.

Liikidele nime panemise reeglite kohaselt suruti brontosaurus siis esimesena leitud apataosauruse alla. Sellegi poolest ei kadunud see loom avalikkusest.

Brontosaurus kuulub sauropoodidest hiidsisalike hulka, kellel on pikk kael ja saba ning sambaid meenutavad massiivsed jalad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles