Teadlased lahendasid osaliselt kummaliste raadiopursete saladuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadioteleskoop
Raadioteleskoop Foto: SCANPIX

Austraalia teadlased teatasid üks aasta tagasi, et nad suutsid esmakordselt reaalajas salvestada kiirete raadiolainete purskeid (fast radio burst ehk FRB).

FRB-pursked kestavad ülilühikest aega, kuid samas eraldub neist suures koguses energiat, sama palju kui Päikesest eraldub ühe kuuga, kirjutab iltalehti.fi.

Kuna pursked on lühiajalised, siis arvati, et neid tekitav allikas peab olema üsna väike.

Austraalia Parkesi observatooriumi raadioteleskoobi abil oli neid uuritud juba mõnda aega, kuid tavaliselt kuude või isegi aastate nihkega.

Välja pakuti, et fenomeni tekitajaks võivad olla tundmatud satelliidid, mingid kosmilised protsessid või tõesti kaugete planeetide eluvormid, kes püüavad Maaga ühendust saada.  

Parkesi teadlased hakkasid FRB-pursete regulaarse jälgimisega tegelema 2007. aastal, kuid alles möödunud aasta 14. mail nähti purset reaalajas ja saadi täpsed mõõtmisandmed.

Teadlase Emily Petroffi juhitud teadlasterühm oli entusiastlik. Kosmilist päritolu FRB-pursete algallikaks peeti siis neutrontähte või musta auku. Teadlastele tundus, et need lained pärinevad 5,5 miljardi valgusaasta kauguselt ning uuringutesse kaasati veel 12 teleskoopi, kuid uusi lisaandmeid ei saadud.

FRB-pursete uurimise kõrvalt on teadlased tegelenud umbes samalaadsete pursetega, mille põhjuseks võivad olla maapealsed loodusilmingud nagu pikne ja keravälk.

Parkesi observatooriumi readlased avaldasid nüüd uue raporti, mis võib mõnevõrra pettumust valmistada, sest aasta tagasi märgatu ei ole siiski täiesti kosmilist päritolu.

Parkesi väga tundliku teleskoobi avastatud raadiolainete põhjuseks oli hoopis mikrolainekiirgus, mis levis mikrolaineahjudest.

Teadlased tegid katse, milles avasid mikrolaineahju ukse enne kui soojendamisaja lõppu ning suunasid sealt tulnud voo teleskoobi suunas.

«Avastatud pursked leidsid alati aset päevasel ajal ja enamjaolt argipäeviti. Kontsentratsioon oli eriti suur lõunaajal,» seisis raportis.

Parkesi observatooriumis on leitud 46 korral kummalisi purskeid ning 1998. aastal leiti neid seitsme minuti jooksul 16.

Pursete intervall oli siis 22 sekundit, mis ei saanud olla põhjustatud mikrolaineaju ukse avamisest. Teadlased leidsid fenomenile selgituse. Oma toitu mikrolaineahjus soojendanud isik oli valinud madalama temperatuuri, mille juures magnetron oli iga 22 sekundi tagant sisse ja välja lülitunud.

Uurijate sõnul ei saa siiski kõiki FRB-purskeid selgitada mikrolainete abil, vaid osa neist pärineb tõesti kosmilistest avarustest.

Nende pursete põhiline tekitaja on seega ikka müsteerium.

Maaväliseid eluvorme otsivate SETI instituudi teadlased arvavad, et see võib olla «tulnukate raadiomajakas», mille sõnumid põhinevad matemaatikal ja kosmosefüüsikal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles