Kuidas 1900 aastat tagasi pohmelli raviti?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruscus racemosus
Ruscus racemosus Foto: taxateca.com

Iidses Egiptuses ei olnud ibuprofeeni saadaval ja selle tõttu kanti seal alkoholist tingitud halva enesetunde raviks teatud taime.

Vanakreeka keeles kirjutatud tekst kannab pealkirja «Joobnud pea ravi» ning selles soovitatakse  kanda kaela ümber taimest «kaelakeed», edastab Live Science.

Tegemist on taimega, mis tänapäeval kannab teaduslikku nime Ruscus racemosus ( Aleksandria loorber).

Ei ole teada, kas see taim aitas pohmelli korral või mitte, kuid teada on, et selle taime «keesid» kanti.

1900 aasta vanune papüürus on üks 500 000 iidsest dokumendist, mis leiti 100 aastat tagasi arheoloogide Bernard Grenfelli ja Arthur Hunti poolt iidsest Egiptuse linnast Oxyrhynchusest.

Siiani on neid dokumente dešifreeritud ja tõlgitud. Hiljuti anti inglise keeles välja 80 dokumenti, mille seas oli ka 30 meditsiiniteemalist papüürust, kaasa arvatud pohmelliravi oma.

Briti University College London teadlase Vivian Nuttoni sõnul on iidsetes tekstides lisaks pohmelli ravimisele näpunäiteid ka hemorroidide, haavandite, silmade, hammaste ja veel mitme teise haiguse ja kehaosa raviks.

Nende papüürusdokumentide koostajad on võtnud aluseks Vana-Kreeka meditsiinilised teadmised.

Oxyrhynchust tuntakse kui hellenistlikku linna ning see kultuur jõudis Egiptusse ja Lähis-Idasse koos Aleksander Suure vallutustega.

Meditsiinitekstide seas oli ka palju neid, milles antakse silmade ravimise näpunäiteid. Tosinas tekstis oli viiteid silmaloputusvee collyrium`i kohta. Ühe silmaravimi retsepti koostisained olid vasetükid, valge plii, antimonoksiid, tärklis, kuivatatud roosid, vihmavesi, moonimahl, kummiaraabik ning veel üks tänapäeval tundmatu taim.

Ravimite abil silmade ravimine oli võrreldes tollaste silmaoperatsioonidega üsna ohutu. Teada on, et siis ei pruugitud kasutada uimastavaid aineid ning opereeritav võis lihtsalt valu tõttu teadvuse kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles