Vaata: ETV kutsub värvikale ekskursioonile Eesti eurolaulude ajalukku

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurolaul 1993, Janika Sillamaa
Eurolaul 1993, Janika Sillamaa Foto: Ülo Josing/ ERR

Täna, 28. aprillil alustab Eesti Televisioon oma Facebooki kontol rännakut Eesti eurovisioonilaulude ajalukku, alates Eurolaulu sünnist, lõpetades värskeima võistluslauluga, mis esindab Eestit tänavusel Eurovisiooni lauluvõistlusel Viinis.

Iga päev jõuab vaatajateni üks Eestit esindanud võistlusloo video kaugemate või lähemate aastate tagant. Neist nii mõndagi pole tele-eetris juba ammu, lausa aastakümneid, nähtud. 

Need on laulud, mis toovad eestlastes pinnale rohkesti mälestusi, mida kutsutakse julgelt üles jagama ETV Facebooki lehel ka teiste muusikasõpradega.

«Eks ma isegi pean tükk aega meenutama, kas, kus või kellega ma näiteks 1993. aasta Eurovisiooni vaatasin, kuid põnev oleks ju teada, kas inimesed mäletavad, kellega nemad sel hetkel koos viibisid, kas Eurovisiooni jälgimisega kaasnevad ka mingid kindlad traditsioonid või milliseid emotsioone üks või teine Eesti eurolaul inimestes tekitab,» rääkis projekti eestvedaja, režissöör-toimetaja Ermo Säks.

Ajamahuka ja raske töö, et otsida ETV arhiividest üles vanad videod ning punktitulemused, võttis ette ETV üks staažikamaid muusikasaadete toimetajaid, Luule Laul, kes on Eurolauluga juba aegade algusest seotud olnud.

«Traditsioonilise telesarja asemel uitame minevikus sotsiaalmeedia keskkonnas, mille eelis televiisori ees on valikuvabadus - inimesed saavad laule kuulata ja vaadata täpselt endale sobival ajal. Oma mälestuste jagaminegi ei saa olla enam lihtsam kui seal,» lisas Säks.

Esimene peatus põnevalt nostalgilisel Eurovisiooni laulude  ekskursioonil on juba täna, 28. aprillil, ETV Facebooki lehel.

Aasta oli siis 1993, kui kohalik 10-liikmeline žürii valis esmakordselt Eurovisiooni lauluvõitlusel osalevat Eestit esindama loo “Muretut meelt ja südametuld” :) Muideks, sellel aastal esitas kõiki kaheksat Eesti eelvooru võistluslugu üks laulja - Janika Sillamaa ;)Missugused mälestused on Sinul seoses Eesti esimese Eurolauluga?Andres Valkoneni ja Leelo Tungla kirjutatud lool Eurovisiooni uute riikide eelvoorus Ljubljanas paraku väga hästi ei läinud, laul saavutas seitsme pala hulgas viienda koha ega pääsenud lõppvõistlusele. - Toimetas Luule Laul.

Posted by Eesti Televisioon on Monday, 27 April 2015
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles