Prantsuse liftikultuur: tervitus, flirt ja seks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsusmaal tehti uuring, milles käsitleiti prantslaste käitumist ja seksimist liftis.

Ilmnes, et liftikultuuri esimeseks sammuks on tervitus «bonjour» ning liftist lahkudes «bonne journée» (head päeva), edastab The Local.

Vajadusel ja sobivusel saab kasutada ka «bonsoir» (tere õhtust) ja «bonne soirée» (head õhtut).

«Bonjour« on nii levinud viisakusväljend, et selle ütlemata jätmine võib kaasa tuua kas kulmukergitamise või halvemal juhul ebaviisakaks isikuks pidamise.

Ärietiketieksperdi Kara Ronini sõnul aitavad «bonjour» ja «au revoir» või «bonne journee» ka kitsaste paikades nagu näiteks liftid viisakaks jääda ja pinget vähendada.

«Paljudes riikides ei öelda lifti sisenemisel ega sellest väljumisel mitte midagi. Liftisõidu ajal püütakse kaaslasi ignoreerida ja mitte tähele panna. Isiklikult arvan, et kena tervitus kahandab võõraste vahel pingeid,» lisas ekspert.

Prantsusmaal peetakse liftisõidu ajal söömist-joomist väga ebaviisakaks ning samuti tuleb olla ettevaatlik teemadega, millistega tahetakse juttu teha.

«Täiesti võõrastega maast ja ilmast rääkimist peetakse labaseks, kuid inimestega, keda tuntakse, mitte. Rääkida ei tasuks isiklikest asjadest või tööga seonduvast,» selgitas Ronin.

Uuringufirma Ipsos hiljutine uuring aga näitas, et 60 protsenti inimesi hakkab liftiga sõites võõrastega vestlema.

Uuringu autori Alice Tetazi sõnul näitab see, et prantslased on arvatavast jutukamad ja seltsivamad.

Uuring näitas ka seda, et prantslased kasutavad liftisõitu flirtimiseks. 12 protsenti tunnistas, et on liftiga sõites flirtinud ja teeb seda ka edaspidi.

Neli protsenti vastajatest aga on harrastanud liftis seksi, kuna selles sai privaatselt olla. Uurija sõnul on Prantsusmaal liftis seksimisest saanud ajaviide.

Prantsuse sotsiaalblogija Muriel Jacuesi arvates on prantslased nii julged ja impulsiivsed, et võivad meeldivusel pärast tervitust ja kerget flirti kohe seksi kallale asuda.

«Liftis armatsemine on erutav, kuna tegemist on väikese alaga kuhu vaevu ära mahutakse. Erutust lisab see, et tegemist võib olla võõraga, kellega enam kokku ei puututa. Pärast filmi «Viiskümmend halli varjundit» on Prantsusmaal liftis seksimine kasvanud,» nentis blogija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles