Tony Allen jõuab Jõulujazzile oma juubelipidustuste raames

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Allen
Tony Allen Foto: promo

Tony Allen tähistab 70. eluaastat koos oma sünnimaa Nigeeria 50-nda iseseisvusaastapäevaga. Juubelipidustused kulmineeruvad afrobiit-festivaliks 6. oktoobril Londonis Barbicani kultuurikeskuses ning jätkuvad läbi Aafrika Ghanast Congosse ning seejärel Eestisse.


Tony Allen on olnud Nigeeria olulisema muusikaekspordi-artikli afrobiit juhtfiguur. Tema omanäoline trummistiilide segu täiendas ideaalselt Fela Kuti uuenduslikku aafrika gruuvi ning Africa 70 nime all lindistasid nad koos üle 30 albumi. Tony Allen on teinud koostööd nii Manu Dibango, King Sunny Ade, ja Ray Lemaga kui ka uue põlvkonna rock-artistidega nagu AIR, Charlotte Gainsbourg, Jimi Tenor, Sebastian Teller ning Damon Albarn.

Sündinud 1940. aastal Nigeerias, sai Tony Allenist aastatel 1968-70 Fela Anikulapo Kuti bändi Africa 70 trummar. 80-ndatel kolis Allen aga Euroopasse ning elab tänaseni Pariisis. Aastal 2000 kirjutas Damon Albarn Bluri singlisse Music Is My Radar sõnad «Tony Allen Got Me Dancing» ning aastal 2006 andis Albarn oma plaadifirma Honest Jon’s alt välja Alleni sooloplaadi «Lagos No Shaking». Koostöö jätkus supergrupi the Good, the Bad & the Queen loomisega, mille bändiliikmeteks Damon Albarn (Blur), Tony Allen, Paul Simonon (the Clash) ja Simon Tong (the Verve).

Suvel 2009 ilmus Alleni sooloplaat «Secret Agent», mille kavaga Tony Allen ka Tallinnasse jõuab, kaasas 9-liikmeline sütitav live-bänd.

«Ei ole küsimustki, et Tony Allen on geenius – silmapaistvamaid trummareid popmuusika ajaloos,» nendib ajaleht Guardian. «Ilma Tony Allenita ei oleks afrobiiti,» arvab Fela Kuti ja Brian Eno peab teda «arvatavasti võimsaimaks trummariks, kes kunagi elanud».

Kontsert toimub 9. detsembril Rock Cafés festivali Jõulujazz programmis, piletid on müügil Piletilevi ja Ticketpro müügikohtades hinnaga 495.-, ISIC-kaardiga 395.-. Alleni stiilinäidet kuula allpool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles