NASA lahendas kääbusplaneet Ceresi heledate täppide saladuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA uurimisealuse Dawn tehtid foto kääbusplaneet Ceresest, millel on näha kahte valguslaiku
NASA uurimisealuse Dawn tehtid foto kääbusplaneet Ceresest, millel on näha kahte valguslaiku Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlaste sõnul lahendasid nad kääbusplaneedi Ceres kummaliste valgustäppide mõistatuse.

NASA Dawn uurimisalus tegi 3. – 4. mail Ceresist uued fotod, olles sellest kääbusplaneedist 13 440 kilomeetri kaugusel, edastab foxnews.com.

Fotodel on näha Ceresi põhjapoolkeral asuvas kraatris kahte heledat valguslaiku. Piltide lähemalt uurimine näitas, et need kaks laiku koosnevad mitmest objektist.

Nende koostis ei ole täpselt teada, kuid arvatakse, et need on jääst.

«Dawni uurimisaluse missiooni teadlased arvavad, et valguslaigu põhjustas päikesekiirte peegeldumine peegeldumist võimaldavalt pinnaselt, milleks võib olla jää,» teatas California ülikooli teadlane Christopher Russell.

NASA-l valmis animatsioon, mis näitab Dawni esimest Ceresi fotosessiooni ja pinnase kaardistamist.

Dawni teine kaardistamise etapp algab 9. juunil. Uurimisalus teeb kääbusplaneedi ümber täistiiru kolme päevaga, olles planeedist 4300 kilomeetri kaugusel.

Sel ajal toimub täpsem pinnase kaardistamine ja ka uurimine, kas see kääbusplaneet on geoloogiliselt aktiivne.

NASA Dawn uurimissond jõudis Ceresi orbiidile 6. märtsil ning siis käivitus esimene selle kääbusplaneedi uurimismissioon.

Teadlaste arvates annab selliste kääbusplaneetide uurimine uut informatsiooni planeeditekke ja ka meie päikesesüsteemi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles