Cirque du Soleil etenduse «Quidam» lavakujunduse põhielemendiks on 40 meetri pikkune kaar

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahe nädala pärast, 27.-31. maini annab maailmakuulus tsirkusetrupp Cirque du Soleil Tallinnas, Saku Suurhallis kuus etendust. Sel korral toob päikesetsirkus publikuni lavastuse nimega «QUIDAM», mis ühendab endas kõrgetasemelise akrobaatika, liigutavad etteasted, elavas esituses originaalmuusika ning huvitavad lavalahendused.

Quidami lavakunstnikuks on Michel Crete, kelle kõrgelt lendav fantaasia on loonud produktsiooni paljudele Cirque du Soleil etendustele, kaasa arvatud ka kahele eelnevale lavastusele - Saltimbanco ning Allegria - millega tsirkus Eestisse jõudis.

Lavakujunduse põhielemendiks 40 meetri pikkune viiest torust koosnev alumiiniumist kaar, mis manab silme ette rongi- või lennujaamaga sarnaneva ehitise, kus inimesed pidevalt edasi-tagasi voorivad. Iga toru küljes on kaks mehhanismi, mis liiguvad ühest kaare otsast teise. Üht kasutatakse esinejate ja akrobaatikavarustuse transportimiseks ning teist nende kõrgemale tõstmiseks või madalamale laskmiseks lähtuvalt konkreetsest stseenist.

Foto: promo

Lava põrand on valmistatud alumiiniumist, mille peale on asetatud kummilaadsest materjalist matid. Matid lasevad valgusel altpoolt läbi tungida ning loovad seega imelisi visuaalseid efekte. Mattides on kokku üle 200 000 augukese. Põrand näeb ühel hetkel välja metalne, järgmisel aga hõõguv. Seesugused efektid muudavad etenduse atmosfääri hetkega komöödilisest tragöödiliseks või vastupidi. Pöörlev lava sümboliseerib alati muutuvat ning ettearvamatut elu. Kogu etenduseks vajalik tehnika saabub Tallinnasse 22 rekkaga.

Foto: promo

Tsirkuselavastus «Quidam» on saavutanud rahvusvahelise menu ja võlunud miljonite pealtvaatajate meeli üle kogu maailma. Etendusest võtab osa 45 artisti 18 riigist. Üle kahe tunni kestvas lavastuses saab publik nautida graatsilisi tasakaaluetteasteid, raskusjõudu eiravat tantsu metallrõnga sees, sümboolse tähendusega esemetega žongleerimiskunsti, virtuoosliku koreograafiaga hüppenöörikava ning elegantseid akrobaatikatrikke. Sealhulgas mitme auhinnaga pärjatud banquine-etteastet, kus viisteist artisti moodustavad erinevaid inimpüramiide, rabades pealtvaatajaid jalust täiuslikus sünkroonis kulgevate liigutustega või nn. Hispaania võrke, kus akrobaadid lendlevad kõrgel lava kohal, üksteise järel või kõik koos sööstes tühjusesse, ainsaks toetuspunktiks vaid keskkoha või pahkluude ümber keerduvad köied. Shows on ruumi ka lava kohal rippuvatel rõngastel sooritatavatele ja suurt nõtkust ja osavust nõudvatele oivalistele kunstitükkidele. Pilvekiigel esitatavas numbris sooritavad trupiliikmed akrobaatilisi laskumisi, haardeid ja hüppeid, keereldes ja viskudes lava kohal. Enda köitmiseks, keerutamiseks ja pöörete tegemiseks pikkasid rippuvaid siidilinte kasutav õhuakrobaatika ja kehaväänamise naisvirtuoos võtab nende abil sisse erinevaid kaelamurdvaid asendeid, et luua kauneid ja harmoonilisi figuure.

Quidam tähendab ladina keeles «anonüümset möödujat» – inimest, kes üksinda tänavanurgal ootab või tõttab sinust mööda ning kaob rahvamassi. Ta on meis kõigis peidus – ta nutab, naerab, karjub, laulab, unistab. See etendus päästab meie sisemise “quidami” häälepaelad valla ning anonüümsusest kasvavad välja unistusi täis siirad suhted.

Päikesetsirkus naaseb Eestisse pärast edukaid esinemisi Tallinnas lavastustega Saltimbanco (2011) ja Alegria (2013). Neid etendusi käis Saku Suurhallis vaatamas 50 tuhat inimest.

Maailmakuulus CIRQUE DU SOLEIL annab Tallinnas, Saku Suurhallis kuus etendust alates 27. maist 2015.

Etenduste ajakava:

27. mail (kolmapäev)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00) 

28. mail (neljapäev)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

29. mail (reede)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00) 

30. mail (laupäev)

kell 15:30 (uksed avatakse 14:30)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:15)

31. mail (pühapäev)

kell 14:30 (uksed avatakse 13:30)

«Quidam» etendus kestab kokku 2 tundi 10 minutit (koos vaheajaga).

Cirque du Soleil (Päikesetsirkus) loodi 1984. aastal Kanadas Guy Laliberté ja noorte tänavaesinejate trupi poolt väga lihtsal eesmärgil – lõbustada publikut, näha maailma, ning ise sellest kõigest rõõmu tunda.  Tänaseks on ettevõttel 5000 töötajat, kelle hulka kuulub enam kui 1200 artisti 50 erinevast riigist. Cirque du Soleil on toonud imetlust ja rõõmu sajale miljonile pealtvaatajale 300 linnas viiel mandril. 

Piletid on müügil Piletilevi internetipoes, Piletilevi müügipunktides, Statoili teenindusjaamades ja Selverites üle Eesti.

Vaata kuidas ehitatakse üles «Quidami» lava!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles