Kümme päeva rämpstoitu võib hävitada ka kõige tugevama tervise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamburger
Hamburger Foto: SCANPIX

Briti Londoni King´s College geneetikateadlane Tim Spector uuris oma poja Tom Spectori abil, kuidas pidev hamburgerite ja üldse rämpstoidu söömine organismile mõjub.

23-aastane mees sõi kümme päeva järjest hamburgerirestoranides, kirjutab rawstory.com.

Katse näitas, et kiirtoidu söömine võib üsna kiiresti hävitada ka kõige tugevama tervise.

Tom Spectori sõnul olid esimesed kolm päeva talutavad, kuid pärast seda hakkasid ilmnemad mitmed probleemid.

«Muutusin apaatseks, väsinuks ja loiuks. Energiat ei olnud enam. Sõprade sõnul olin näost hall,» meenutas mees.

Katse paar viimast päeva olid kõige raskemad, kuna enesetunne oli halvemaks muutunud.

Pärast katse lõppu suundus mees poodi ostma puu-ja juurvilju ning rohelist salatit.

Isa ja poja Spectorid tegid sellise katse, kuna neid huvitas, kuidas kiirtoit mõjutab soolestiku baktereid.

Tom Spectorilt võeti väljaheiteproovid enne katset, sel ajal ja pärast seda ning neid uuriti kolmes laboratooriumis.

Uuring näitas, et kiirtoit nagu hamburgerid, friikartulid ja mullijoogid mõjutavad soolestikku ja seal olevaid baktereid märgatavalt. Näiteks kiirtoidu söömisel hävinesid pooled põletikke ennetada aitavad piimhappebakterid.

Veel leiti, et organismis tekkis koos rämpstoiduga baktereid, mida seostatakse ülekaalulisusega.

Soolestiku bakterite mitmekesisus kahanes 40 protsendi võrra ning ühekülgselt toitumise mõjud olid näha veel kaks nädalat pärast katset.

Tim Spectori sõnul tuleb toituda mitmekülgselt ning menüüs peab olema piisavalt puu- ja juurvilju, et soolestikubakterid tasakaalus oleksid. Vaid siis on seedeprotsess normaalne.

Briti teadlase sõnul ei teadvusta enamik inimesi, et kiirtoidu pidev söömine võib rikkuda tervise.

Ta soovitab kiirtoidu sööjatel menüüsse võtta ka puu- ja juurviljad, kiudaineid sisaldavad toiduained ning jogurti, kuna need aitavad organismis olevaid baktereid tasakaalustada ning haigusi ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles