Pildid ja video: maailma vanimad tööriistad pärinevad 3,3 miljoni aasta tagusest ajast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA,Prantsuse ja Hollandi teadlaste sõnul leidsid nad maailma vanimad tööriistad, mis pärinevad 3,3 miljoni aasta tagusest ajast.

Need Keeniast Turkana järve äärest leitud tööriistad on 700 000 aastat vanemad kui ükski varem leitud tööriist, mis pärineb inimkonna algusajast, edastab BBC.

Nüüdne tööriistaleid lubab oletada, et Homo liigile eelnenud liigid Australopithecus afarensis või Kenyanthropus platyops olid seniarvatust arenenumad.

«Need tööriistad ületavad oma vanuselt kõiki ülejäänuid. Varasemate vanimate ja nüüdsete vanimate tööriistade vahel on 700 000 aastat,» lausus Prantsusmaa teadusuuringute keskuse esindaja Nick Taylor.

Esimene väga iidne tööriist leiti Keeniast Lomkwei 3 väljakaevamispaigast 2011. aastal. See leid tehti juhuslikult kui uurijad läksid vales suunas ja eksisid paigaga.

2012. aasta lõpuks oli sealt aga leitud juba 149 tööriista ning veel üks väljakavamine 2014. aastal tõi päevavalgele veel miljonite aastate vanuseid tööriistu.

Tegemist oli suuremast kivist välja taotud pihukirveste ja nugadega, mille teravaid ääri sai kasutada.

Teadlased leidsid ka iidseid vasaraid ja alaseid, millest mõned olid väga suured.

«Kõige suuremad neist kaalusid 15 kilogrammi, olles seega massiivsed. Selliste suurte objektide uurimine näitas, et neid ei lõhutud väiksemate objektide saamiseks. Seega saab oletada, et neid kasutati näiteks alasitena,» selgitas Taylor.

Leiukohas oleva vulkaanilise tuha ja mineraalide järgi arvatakse, et need tööriistad valmistati ja neid kasutati 3,3 miljonit aastat tagasi.

Enne seda leidu olid vanimad teada olevad tööriistad Tanzaaniast Oldowanist leitud ning nende vanus oli 2,6 miljonit aastat.

Uurijate sõnul näitab varasemate ja nüüd leitud iidsete tööriistade võrdlus, et tööriistad muutusid 700 000 aastaga paremaks.

Varasemalt arvati, et vaid Homo liigi esindajad oskasid tööriistu valmistada ja kasutada ning et Homo habilis oli üldse esimene, kes kivist tööriistu kasutas.

Homo liigist on leitud jäänuseid, millest vanimad pärinevad 2,4 – 2,3 miljoni aasta tagusest ajast. Seega ei saanud selle liigi eisndajad teha 3,3 miljoni aasta vanuseid tööriistu.

Tayori sõnul võisid nende iidsete kivikirveste ja –nugade valmistajad olla Kenyanthropus platyops esindajad.

«Kuid Ida-Aafrikas elas sel ajal ka Australopithecus afarensis, mille kõige kuulsam esindaja on Lucy,» teatas ekspert.

Mõlema nimetatud liigi esindajatel oli nii ahvi kui inimeste jooni ning võrdlemisi väike aju.

Asjatundjate sõnul näitavad uued leiud, et need liigid olid piisavalt intelligentsed, et toota abivahendeid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles