«Ränirahnud» said 50-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ränirahnud» said 50-aastaseks
«Ränirahnud» said 50-aastaseks Foto: Wikipedia.org

Pool sajandit tagasi jõudis USAs televaatajate ette kiviaja perekond Fred ja Wilma Flintstone (Ränirahn) ning nende naabrid Barney ja Betty Rubble (Kiviklibu).

Äärelinnaelu paroodia «Ränirahnud» oli USAs kõige kauem eetris olnud animasari kuni selle 1997. aastal lõi troonilt teine perekonda kujutav sari «Simpsonid», kirjutab Discovery News.

Telekanal ABC näitas «Ränirahne» aastatel 1960 – 1966 argipäeviti kõige vaadatumal õhtusel ajal. 1967 – 1970 näitas seda sarja telekanal NBC laupäeva hommikuti.

William Hanna ja Joseph Barbega loodud «Ränirahnud» meeldivad lastele lihtsate tegelaskujude, täiskasvanutele aga satiirilise dialoogi tõttu.

Animasarja tunnuslaul «Meet the Flintstones» loodi 1963. aastal, kui käimas oli juba kolmas hooaeg.  1994. aastal valmis menuka sarja põhjalt ka film, milles tunnuslaulust esitavad oma variandi poppgrupp B-52.

Täna aga täitub 50 aastat, mil 10 000 aastat eKr. Bedrockis elavad töölisperekonnad Ränirahnud ja Kiviklibud vaatajateni jõudsid.

Fred ja Barney töötavad kohalikus kivimurrus, elavad eramajades ning sõidavad kiviaja autodega.

Wilma ja Betty töötasid enne abiellumist ja koduperenaiseks saamist ettekandjatena. Arvatakse, et Wilma on esimene animategelane, keda on kujutatud rasedana. Ränirahnude peres kasvab tütar Pebbles. Kiviklibud aga adopteerivad poisi, kelle nimi on Bamm Bamm.

Fredil on probleeme ka nende koduloomadega, kelleks on mõõkhambuline tiiger. Nimelt meeldib tiigril majas magada.

«Ränirahnudes» on kõrvaltegelastena kujutatud ka mitmeid 20. sajandi kuulsusi. Näiteks 1963. aastal eetris olnud osas palkavad Ränirahnud itaallannast teenijanna Lollobrickida, vihjates otse Itaalia staarile Gina Lollobrigidale.

Rootsi päritolu staar Ann Margaret andis hääle tegelaskujule Ann Margrock ning Tony Curtis oli hääle andjaks Hollyrocki, vihje Hollywoodile, filmitähele Stoney Curtisele, kes tegi Bedrockis oma uut filmi.

«Ränirahnude» teemal on loodud mänguasju, koolitarbeid, nõusid ning isegi vitamiine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles