Eesti mustlastantsijad võitsid kolm kuldmedalit Moskvas toimunud mustlastantsu konkurssil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainast pärit Eesti mustlastantsijad võitsid 3 kuldmedalit Moskvas toimunud mustlastantsu konkurssil
Ukrainast pärit Eesti mustlastantsijad võitsid 3 kuldmedalit Moskvas toimunud mustlastantsu konkurssil Foto: http://etnoweb.ee/event/9fywk

 Käesoleva aasta 30. aprill - 10. maini toimus Moskvas Sokolniki Messikeskuses suurejooneline IDO (International Dance Organization) XII Rahvusvaheline Tantsuolümpiaad, mille kestel esitleti hindamiseks 59 erinevas tantsustiilis võistluskavasid. Tantsuolümpiaadile registreerusid ligi 22000 tantsijat, kokku 33 riigist.

Mustlastantsu ansambel AL SOL teenis tehniliselt kõrgel tasemel ja särava esitlusega kolm kuldmedalit Tantsuolümpiaadi lahtisel mustlastantsu võistlusel, täiendavalt kaks  hõbemedalit IDO rahvaste tantsude maailmameistrivõistlusel ning hõbemedal Venemaa rahvaste tantsude karikavõistlusel. Meil on väga hea meel, et saime väärikalt esindada oma kodumaad sellisel suurejoonelisel tantsuvõistlusel!

30. aprillil osalesid mustlastantsu ansambli AL SOL tantsijad tantsuolümpiaadi festivaliprogrammi "Heritage" raames toimunud lahtisel mustlastantsu võistlusel kolmes nominatsioonis – soolo, duo ja väikerühm – ning kõik kolm etteastet väärisid kuldmedalit! AL SOLi tantsija Galina Doman astus žürii ja publiku ette vene mustlastantsuga "Vanjonok", ansambli duo Natalija Ilves ja Larianna Holm tantsisid Rumeenia mustlaste meestantsu "Lume" ning ansambli trio Galina Doman, Larianna Holm ja Natalija Ilves esitasid vene mustlastantsu salliga "Habarka".

Kõigi kolme tantsuseadete autor on AL SOLi kunstiline juht ja koreograaf Natalija Ilves, ansambli kostüüme kavandas ja õmbles valmis Larianna Holm – andekas disainer ning ühtlasi AL SOLi esitantsija ja kostüümikunstnik.

Natalija Ilves: Sama päeva pärastlõunal osalesime IDO Folklore Dance World Championship tiitlivõistlusel. Meistrivõistlustel tantsisime taas Rumeenia mustlaste meestantsu "Lume" (duo Larianna Holm ja Natalija Ilves) ja vene mustlastantsu "Habarka" (trio Galina Doman, Larianna Holm ja Natalija Ilves). Mõlemad etteasted väärisid hõbemedalit, mis on märkimisväärne tulemus arvestades sellega, et võistlesime professionaalide kategoorias.

Peale võistlusi mainis esikohta väärinud duo kunstiline juht, et nad tantsivad seda duettantsu juba neli aastat. Meie "Habarka" koreograafia sai lõplikult valmis oktoobris 2014 ning duettantsu "Lume" lavastamine sai lõpetatud alles 2015 jaanuaris, nii et mõlemal tantsul on veel nii lihvimis- kui ka edupotentsiaali. "Lume" kohta mainis meie Rumeenia tantsupedagoog Attila Szanto, et tema teadaolevalt oleme esimesed naised, kes said Rumeenia mustlastantsu meesosaga ja body percussion tehnikaga sellisel kõrgel tasemel hakkama.

1. mail osales AL SOLi tantsija Galina Doman Venemaa rahvaste tantsude karikavõistlusel, esitades Natalija Ilvese koreograafiaga "Vanjonok" ning sai teise koha.

Natalija Ilves: See tulemus on eriti märkimisväärne nii Galinale kui Natalijale juhendajana, arvestades sellega, et Galina osales rahvusvahelisel tantsuvõistlusel esimest korda oma elus! Kuldsed sõnad - harjutamine teeb meistriks!

2. mail käisime õppimas mustlaspolkat (kaasaaegne mustlastants) hinnatud mustlastantsu pedagoogi ja ansambli "Gypsy Roza" kunstilise juhi Zarina Ljapina juures. Meile praegu teadaolevalt ei ole ükski mustlasansambel mustlaspolkat laval esitanud, seda tantsitakse enamasti mustlaspidudel omas ringis, meie aga katsume lähiajal selle vapustava tantsustiili lavale tuua.

Meie Tantsuolümpiaadil osalemise eesmärkideks olid järgmised: saavutada auhinnaline koht mustlastantsu võistlusel ja koht esiviisikus rahvaste tantsude maailmameistrivõistlusel ja need eesmärgid said ellu viidud. Ka sel aastal oli IDO rahvaste tantsude maailmameistrivõistlustel äärmiselt tugev konkurents, seal võistlesid kõrgetasemelised professionaalsed tantsukollektiivid.

Oleme eriti uhked selle üle, et erinevalt suurtest tantsuansamblitest, kus tantsijad tegelevad ainult tantsuga ning tantsulavastajad, pedagoogid-repetiitorid, kostüümikunstnikud ja administraatorid on eraldi inimesed, viime me kõik kavandatu ellu oma jõududega.

Tantsutehnika tunde viib läbi ansambli kunstiline juht ja koreograaf Natalija Ilves, tema tegeleb ka uute tantsude lavastamisega, kõik ansambli kostüümid ja rekvisiidid (sallid, tamburiinid, ehted jms) viiele tantsijale mõtleb välja, õmbleb ja kaunistab ansambli esitantsija ja kostüümikunstnik Larianna Holm.

Kahjuks ei leidnud kultuurivaldkonna toetajad võimalust rahastada meie osalemist Tantsuolümpiaadil ning meie käisime seal Eestit esindamas omal kulul, oli siiski inimesi, kes aitasid kaasa meie ettevalmistustele ja keda me soovime tänada toetuse ja väga meeldiva koostöö eest.

Täname südamest Estonian Dance Organizationi presidenti Kai Meristot ja RRÜL "Lüüra" juhataja Mihhail Kõlvartit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles