Uue kunsti muuseumis avanevad uued näitused

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Arraku “Meie aja kunstigorgo”.
Jüri Arraku “Meie aja kunstigorgo”. Foto: PP

Täna õhtul uue kunsti muuseumis avatavatel näitustel eksponeeritakse nii maale, fotosid, graafikat kui traadist kunsti. Loojateks on kõrvuti professionaalidega Pärnu kunstikooli vilistlased, kellest on saanud nii tunnustatud kunstnikke kui muudel aladel andekaid tegijaid.

Kell 16 avatakse näitus “Kunstnik loeb”, millel oma maalide ning graafikaga esinevad Enn Põldroos, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Raul Meel, Toomas Vint ja Ervin Õunapuu.

Lugemisaasta puhul loevad kunstnikud, kes on ühtlasi tunnustatud kirjanikud, näitusekülastajatele ette oma jutte, luuletusi, esseid ning katkendeid romaanidest. Kuraator Mark Soosaar ootab, et iga kunstnik loeb paaril õhtul ette oma kirjanduslikku loomingut, signeerib oma teoseid ning arutleb kunstisõpradega lugemisharjumuse tähtsusest.

“Kunstnik loeb” jääb avatuks 30. novembrini.

Ulvi Haagensen tutvustab kell 17.30 oma näitust “Kuidas vabaneda”. Kunstnik on sündinud 1964. aastal Sydneys ning töötab 1999. aastast õppejõuna Eesti kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonnas.

Näituse aluseks olnud lugu algab Pärnust, kunstniku isa sünnilinnast ning jõuab sinna sümboolselt tagasi. Näitus jutustab Pärnu perekonnast, kes sõja lõpul Eestist lahkus ja jõudis Austraaliasse. Kunstnik on kasutanud isa tehtud vanu fotosid ja pannud kokku nn kunstnikuraamatu või filmikaadritena kulgeva loo.

Kunstnik arutleb, kas perekond saavutas nõukogude võimu eest põgenedes vabaduse ja mida vabadus üldse tähendab.

Peale fotomaterjali on näitusel traadist joonistused ja objektid, mis kasvavad sümboliks lahkumisele ja hüvastijätule ning samal ajal uutele lootustele.

Väljapanek on avatud 24. oktoobrini.

Kell 18 avatakse samas näitus, mis on pühendatud Pärnu kunstikooli 30 aasta juubelile. Oma kunstikooliaegsete töödega esinevad kooli vilistlased Kadi Kuremaa, Rait Pärg, Kati Murdmaa, Riho Luuse jt. Näitus jääb vaadata 24. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles