Pildid ja video: Lõuna-Aafrika vetest leiti Portugali tuntud orjalaeva vrakk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrikast Kaplinna juurest leiti 18. sajandi Portugali orjalaeva vrakk
Lõuna-Aafrikast Kaplinna juurest leiti 18. sajandi Portugali orjalaeva vrakk Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Kaplinna lähedal uppus 1794. aastal Mosambiigist Brasiiliasse orje vedanud Portugali laev São José Paquete Africa, mille tagajärjel kaotas elu üle 200 inimese.

USA Smithsonian instituudi afroameerika muuseumi esindaja Lonnie Bunchi sõnul ei ole varasemast arheoloogilisi tõendeid laeva kohta, mis uppus orje vedades, kirjutab AFP.

Varem on leitud küll orjalaevade vrakke, kuid need ei uppunud kui orjad pardal olid.

Aardeotsijad leidsid vraki juba 1980. aastatel, kuid seda peeti ekslikult 18. sajandi Hollandi kaubalaevaks.

Uus huvi selle vraki vastu tekkis 2010. aastal, kui ajaloolased leidsid Portugali orjalaeva kapteni märkmed karidele sõidu kohta. Siis käivitasid USA ja Hollandi teadlased uue vrakiuuringu.

«Tahtsime olla kindlad, et tegemist on nimetatud laevaga ning koguda selle kohta ka kindlad andmed,» lisas orjalaevade ajaloolane Paul Gardullo.

Saadi andmed, et tegemist on tõesti Portugali orjalaevaga São José Paquete Africa, mis seilas 1794. aastal Aafikast Brasiiliasse pardal üle 400 Aafrikas vangi võetud inimese.

Kapten ja meeskond pääses mereõnnetusest eluga, kuid üle 200 orja hukkus. Need, kes ellu jäid, müüdi Kaplinnas orjadeks.

Arheoloogid peavad seda laeva tähtsaks, mitte vaid sellel leidunud esemete tõttu, vaid ka selle tõttu, et tegemist oli ühe varasema katsega transportida Ida-Aafrikast pärit orje üle Atlandi ookeani.

«See leid aitab paremini mõista orjakaubanduse arengut,» teatasid asjatundjad.

Aastatel 1800 – 1865 viidi Ida-Aafrikast tänapäeva Mosambiigi aladelt Brasiiliasse rohkem kui 400 000 inimest orjaks.

Vrakiuuring oli allveearheoloogidele suur väljakutse, kuna alus asub üsna ohtlikus paigas kahe kari vahel, kus on tugevad hoovused.

Laevalt leitud esemeid näeb Kaplinna Iziko muuseumis.

Arheoloogid on toonud pinnale orjakette, laeva ballastimetalli ning muud. Neid saab näha järgmisel aastal Washingtonis uksed avavas afroameerika ajaloo ja kultuuri muuseumis.

Arheoloogid tutvustasid Kaplinnas oma leide, kuid samas mälestati tseremooniaga sellel laeval hukkunuid.

Orjastatud ja elu kaotanud inimeste mälestuseks sukelduvad Mosambiigi, Lõuna-Aafrika Vabariigi ja USA allveearheoloogid uuesti vraki juurde ning viivad sinna Mosambiigist pärit mulda, mis pärineb paigast, kust São José Paquete Africa teekonda alustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles