Stephen Hawkingi sõnul võib ta kaaluda eutanaasiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking ja teda kehastanud näitleja Eddie Redmayne
Stephen Hawking ja teda kehastanud näitleja Eddie Redmayne Foto: SCANPIX

Briti tuntud matemaatiku ja füüsikateoreetiku Stephen Hawkingi sõnul võib ta kaaluda eutanaasiat kui ta on liiga nõrgaks ja teistele tüliks muutunud.

73-aastane Hawking lisas, et selline surm on õigustatud kui valud on liiga suured või kui tuntakse, et maailmale ei ole enam midagi anda, edastab The Telegraph.

Hawkingil diagnoositi kui ta oli 20. eluaastates amüotroofne lateraalskleroos, mis tekitab lihasatroofiat ja halvatust. Teadlane on suure osa oma elust olnud talle spetsiaalselt ehitatud ratastoolis, millel on ka hääleseade, mille abil ta maailmaga suhtleb.

Teadlase kinnitusel on tal olnud üksindusperioode, kuna inimesed on kartnud temaga suhelda või on arvanud, et ta ei suuda suhelda.

Hawking sõnas 2013. aastal halastussurma kohta, et inimesed ei lase oma lemmikloomadel piinelda, miks siis inimesed peaksid piinlema.

«Hoida kedagi elus tema tahte vastaselt on äärmiselt ebamoraalne ja inimväärikust alandav. Ma olen valmis kaaluma eutanaasiat kui mul oleks pidevad talumatud valud ning ma ei suudaks enam maailmale midagi anda,» teatas kuulsus.

Hawkingi sõnul ei kavatse ta tegelikult veel niipea «susse püsti visata», kuna universumi kohta on palju avastamata.

Teadlase kinnitusel ei ole tal valusid, kuid kehal on vahel ebamugav kuna ta ei saa ilma kõrvalise abita oma istumisasendit muuta.

Hawkingi teatel on ta elus olnud juhtumeid, mil inimesed tahavad temaga suhelda, kuid on hämmelduses kui tal see aega võtab, kuna ta teeb seda hääleseadeldise abil.

Talt on küsitud, et mida ta teeks, kui ta terve oleks.

«Ma ujuksin ja naudiksin seda. Kahetsen, et ma ei saanud kuigi palju koos oma lastega mängida, kui nad väikesed olid,» teatas kuulsus.

Stephen Hawkingiga tehtud uus intervjuu on Briti BBC One kanalil eetris 15. juunil ning selles esinevad ka tema tütar Lucy, noorim poeg Tim ja tema üliõpilased Cambridge´i ülikoolis.

Selles näeb ka lõike filmist «The Theory of Everything», milles Stephen Hawkingit kehastab näitleja Eddie Redmayne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles