Teadlased tahavad viia «ema» Rosetta ja «laps» Philae uuesti kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus Rosettast ja Philaest
Kunstniku joonistus Rosettast ja Philaest Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) teadlased loodavad sond Rosetta, millel on vähe kütust järel, viia komeet 67P-st viie kilomeetri kaugusele ning missiooni lõppfaasisi panna maanduma komeedile robot Philae juurde.

See peaks leidma aset järgmisel aasta, edastab  The Telegraph.

Uurimisrobot Philae jõudis komeedile möödunud aasta novembris, kuid ta uurimistegevus jäi seal üsna lühiajaliseks.

Rosetta missioon peaks ametlikult lõppema selle aasta septembris, kuid ESA meeskond loodab seda pikendada 2016. aastani.

Teadlaste sõnul on neil «emotsionaalsed põhjused» viia sond roboti juurde, kuna siis saavad «ema ja laps» uuesti kokku.

«Loodame, et neljas maandumine on edukas. Tahame Rosetta abil uuesti Philaeni jõuda,» sõnas ESA esindaja Matt Taylor, viidates Philae kahele maandumiskatsele ja ühele maandumisele.

Philae uurimine komeedil P67 katkes pärast seda kui robot jäi kinni kahe konaruse vahele, mille tõttu ta päikesepaneelid ei saanud enam tegevuseks vajalikku päikeseenergiat.

ESA teatas 15. novembril 2014, et Philae on jäänud «talveunne».  Enne seda oli tal siiski piisavalt aega, et võtta komeedi pinnasest analüüse ning saata andmed Rosetta abil Maale.

Komeedid «pommitasid» kunagi noort Maad ning arvatakse, et koos nendega saabus meie planeedile suures koguses vett kui orgaanilisi aineid.

Taylori sõnul on Philae komeedil paigas, kus algab niiöelda suvehooaeg ning siis peaks masin saama rohkem päikesevalgust. See annab lootust, et uurimisrobot võib uuesti tööle hakata.

Teadlane Monica Grady loodab, et robot ärkab üles ning kohendab oma asendit, mis võimaldab veel uurimis teha.

«Philae võttis aja maha. Loodame, et päike aitab robotil soojeneda ning päikesepatareid hakkavad uuesti tööle. Õudusunenägu on see kui Philae ärkaks 20 aasta pärast üles ja siis oleks Rosetta sealt lahkunud,» lausus Grady.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles