Tallinna Linnateatri näitlejad jagavad oma kogemusi alkoholiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja ja dramaturg Paavo Piik.
Lavastaja ja dramaturg Paavo Piik. Foto: Martin Ilustrumm

Tallinna Linnateater toob augustikuus toimuval Arvamusfestivalil oma alale näitlejad, kes räägivad oma kogemusest alkoholiga, ning küsib, kas kärgperede ja samasooliste ühenduste kujutamine laval on kõlbeline.

«On ju teatris töötades oht, et kapseldud oma mulli ja kaob ära kokkupuutepunkt väljaspoolse maailmaga,» põhjendas Tallinna Linnateatri dramaturg ja lavastaja Paavo Piik, miks ta koos näitlejate Henrik Kalmeti ja Veiko Tubinaga festivalile tuleb, vahendas Arvamusfestivali blogi.

Mehed soovivad huvitavate teemapüstitustega tõmmata rohkem kultuuritegijaid avalikku arutellu ning käsitleda teemasid, mis puudutavad kunsti ja ühiskonna vahekorda. «Ideaalis on ju ka teater omamoodi arvamusfestival, eri väärtuste põrkumise ja arutamise plats. Eelkõige ootame aga hasartseid ja meeleolukaid jutuajamisi,» sõnas Piik.

Linnateatri ala tasub otsida festivali teisel päeval, 15. augustil. Päev algab seal värskete uudistega – näitlejad teevad varajaste ärkajate eest ära hommikuse lehe-, Facebooki- ja internetisirvimise, lugedes ette olulisemad hetkeuudised ja kommenteerides kuumemaid teemasid sotsiaalmeedias. Kohale tasub tulla varakult, sest pakutakse ka kohvi ja kooki.

Arutelus «Kultuurialkohol. Alkoholikultuur» räägitakse kunsti ja alkoholi seostest ning uuritakse, kas näitleja olemiseks peab alkoholi tarbima ning kas kultuuri peaks rahastama läbi sõltuvusaktsiiside. Oma kogemustest alkoholiga ning alkoholireklaamides osalemise eetilisusest räägivad Eesti meesnäitlejad.

«Kultuur on alkoholiga seotud muuhulgas rahastamise ja alkoholireklaamides osalevate näitlejate kaudu,» ütles Piik. «Tahame koos aruteludes osalejatega tekkinud pilti veidi mõtestada.»

Puudutatakse ka teatri ja loojate vastutust – mil määral käivad kunstitegemine ja sotsiaalne vastutus kokku ja mil määral on nad eraldi. «Eesti teater traditsiooniliste pereväärtuste kaitsel» küsib dramaturgidelt ja teatrikriitikutelt, kas kärgperede ja samasooliste ühenduste kujutamine laval on kõlbeline. Kui mujal maailmas juhtis teater 1990ndatel võitlust selle nimel, et seksuaalvähemusi ühiskonnas aktsepteeritaks, taasetendab Eesti teater kahesaja aasta taguseid mõisa- ja taluperekondade lugusid.

«Sotsiaalne vastutus for dummies», esitab küsimusi meediaekspertidele. Kuidas saada hoolivaks kunstnikuks? Millised on võimalikud kasutusviisid tuntusele? Miks üldse ise midagi arvata?

Tallinna Linnateatri ala päevakava laupäeval, 15. augustil:

10:30–12:00 – Hommikused uudised. Linnateatri näitlejad sirvivad kohtivassi kõrvale tänaseid ajalehti ja sotsiaalmeediat.

13:00–14:30 – Kultuurialkohol. Alkoholikultuur. Eesti meesnäitlejad arvavad alkoholikultuurist.

15:30–17:00 – Eesti teater traditsiooniliste pereväärtuste kaitsel. Dramaturgid ja teatrikriitikud lahkavad Eesti teatrilavade peremudeleid.

18:00–19:30 – Sotsiaalne vastutus for dummies. Kuidas saada hoolivaks ja vastutustundlikuks kunstnikuks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles