Loe siit: 12 fakti lõppevast menusarjast «Pöörased»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pöörased» (Mad Men)
«Pöörased» (Mad Men) Foto: Fox Life

Nädala pärast lõpeb üks oluline ajastu telemaastikul, sest pärast seitset hooaega jõuab 26. juunil eetrisse ikoonilise seriaali «Pöörased» (Mad Men) viimane episood.

«Pöörased» on kui õpikunäide 60. aastate Ameerika reklaamimaailma elust, ajastutruust rõivamoest ja tolle ajastu poliitikast. Sarja süžeesse on oskuslikult pikitud mitmed ajaloolised sündmused – televisiooni murranguline areng,  mürgine sudu New Yorgis, Kennedy mõrv, Marilyn Monroe surm, Apollo 11 lend jne.

Foto: Fox Life

Sarja viimase episoodi eel vaatame tagasi selle sarja kaheksale aastale nende sarja kohta käivate faktide kaudu:

«Pöörased» oli esimene kaabellevivõrgu seriaal, mis võitis Emmy parima draamasarja eest. Praeguseks on seriaal võitnud 7 Emmyt.

Selle seriaali ühe episoodi tootmine maksab keskmiselt 2,8 miljonit dollarit. Kui antud seriaalil on 92 episoodi, siis see teeb kokku  258 miljonit dollarit.

Seriaali kõige kuulsam fänn on Ameerika Ühendriikide president Barack Obama. Obama saatis sarja loojale Matthew Weinerile pärast seriaali kolmandat hooaega fännikirja. Weiner hoiab seda kirja raamitult enda kontori seinal.

Seriaali peaosatäitja Jon Hammi (Don Draper) näitlejatasu on 250 000 dollarit ühe episoodi eest.

Seriaali peategelane, reklaamiagentuuri Sterling Cooper loovjuht Don Draper suitsetab seriaali esimeses hooajas kokku 66 sigaretti ja joob 56 klaasi alkoholi.

Pärast seriaali esilinastumist on Ameerika 25-34 aastase elanikkonna hulgas kasvanud viski müük 12 protsenti. Aastal 2012 kasvas sigareti Lucky Strikes müük 9 miljoni ühiku võrra – ka selle põhisüüdlaseks peetakse populaarset telesarja.

Seriaalis joodav alkohol ja suitsetatavad sigaretid ei ole päris. Seriaal on filmitud Californias, mille tubakaseadus ei luba töökohal suitsetada – seega suitsetavad näitlejad võtteplatsil taimseid sigarette, milles ei ole nikotiini. Martini asemel juuakse klaasist vett ja viski asemel õunamahla.

Seriaali viienda hooaja avaepisoodi vaatas 3,5 miljonit inimest üle maailma.

Seriaali ühe episoodi rahvusvaheline litsents maksab 500 000 dollarit.

The Beatles laulu «Tomorrow Never Knows» kasutusõiguse eest ühes episoodis maksid sarja tegijad 250 000 dollarit.

Seitse üheksast selle seriaali kirjanikust on naised.

Seriaali kogu tegevus toimub aastatel 1960-1969.

Seriaali «Pöörased» viimased episoodid on eetris 19. ja 26. juunil kell 21.00 Fox Life kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles