Patsient salvestas, mida arstid uuringul rääkisid ja see oli solvav

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USAs Virginia osariigis Restoni haiglas salvestas patsient, mida arstid kolonoskoopiauuringul rääkisid ning suur osa sellest olid solvangud.

Patsient salvestas anestesioloogi ja teiste medtöötajate jutu oma nutitelefoniga, edastab news.com.au.

Uurimisel olnud mees lülitas enne anesteesia saamist telefoni lindistamisfunktsiooni sisse. Protseduuri järgselt üles ärganuna kuulas ta lindistust, mis oli väga šokeeriv.

Eriti solvavaid sõnu kasutas lindistuse kohaselt anestesioloog Tiffany Ingham.

Meespatsiendi jaoks ebameeldiv juhtum leidis aset 2013. aasta aprillis.

Üks operatsiooniõde märkas mehel punetust ning Ingham hoiatas teda, et ta ei puudutaks seda, kuna see võib olla märk süüfilise kohta.

«Võimalik, et tal on hoopis peenisetuberkuloos, mitte süüfilis,» lisas anestesioloog.

Teine operatsiooniassistent kasutas patsiendi kohta sõna «arengupeetusega» ning spekuleeriti ka selle üle, kas ta on homoseksuaal.

Mees andis pärast lindistuse kuulmist haigla ja teda opereerinud meditsiinipersonali kohtusse, süüdistades Inghamit solvamises ja meditsiinieetika rikkumises.

Kohus määras mehele kahjutasuks 500 000 dollarit.

42-aastane Ingham töötavat nüüd väidetavalt Virginia asemel Floridas.

Uuringut juhtinud gastroenteroloog Soloman Shah tegi ka ebaviisakaid märkusi, kuid mitte nii julmi kui Ingham.

Shah sõnas punetuse teemal rääkides: «Kui see ei ole Ebola, siis ei ole see ohtlik».

USA anestesioloogiaakadeemia endise juhi Kathryn McGoldricki sõnul olid arstide kommentaarid patsienti solvavad ja näitasid medtöötajate rumalust.

«Sellised solvangud on lubamatud ja sõna otseses mõttes näitavad lollust, sest võidakse küll arvata, et patsient on ei kuule, kuid selles ei saa lõpuni kindel olla,» lausus McGoldrick.

Kolonoskoopia on jämesoole ja peensoole lõpuosa endoskoopiline uuring, mida tehakse eesmärgil  uurimaks, kas sooltes on põletikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles