Mingi dünastia ajal ehitatud Suurest Hiina müürist on kadunud 30 protsenti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõik Suurest Hiina müürist
Lõik Suurest Hiina müürist Foto: SCANPIX

Hiina kultuuriväärtuste ameti uuring näitas, et Suure Hiina müüri osast, mis rajati Mingi dünastia ajal, on 30 protsenti hävinenud või kadunud.

Müüri on hävitanud nii erosioon kui ka inimesed on sealt varastanud ehitusmaterjali oma majade ehitamiseks, edastab The Telegraph.

Suur Hiina müür ulatub tuhandete kilomeetrite pikkuselt idast, mereäärsest Shanhaiguanist kuni Gobi kõrbe äärealale.

Erinevate allikate andmetel võib müüri pikkus olla 9000 – 21 0000 kilomeetrit.

Väidetavalt on tegemist nii suure kaitsemüüriga, et seda olevat näha isegi kosmosest, kuid see ei ole leidnud kinnitust.

Suurt Hiina müüri hakati ehitama kolmandal sajandil eKr ning ehitamine jätkus sajandeid.

Mingi dünastia valitsemisajal 1368 – 1644 rajati müüri umbes 6300 kilomeetrit, kaasa arvatud see lõik, mida on näha Hiina pealinnast Pekingist põhjas.

Müürist on sajandite jooksul kadunud 1962 kilomeetrit.

Suure Hiina müüri kaitseorganisatsiooni teatel on müüri kadumise põhjuseks nii taimed kui inimesed.

«Taimed, tuul ja vihm on mänginud hävinemises oma rolli, kuid seda on teinud ka inimesed. Mitmed osad on muutunud varisemisohtlikuks. Ka suured turistidehulgad mõjuvad müürile halvasti,» teatas selle organisatsiooni esindaja Dong Yaohui.

Hebei provintsi Lulongi elanikud on aga varastanud Suurest Hiina müürist kive oma kodude rajamiseks. Samuti müüakse iidseid telliseid, kuna neil on keisrite aegsed märgid, mille tõttu see ehitusmaterjal on ajaloolise väärtusega ning hinnas.

Hiina seaduse kohaselt saab Suurest Hiina müürist ehitusmaterjali varguse eest määrata kuni 5000 jüaani (720 eurot) suuruse trahvi.

Hiinas on viimasel ajal aina enam harrastusarheolooge, kellel pakuvad huvi selle müüri vähemtuntud osad. Nende oskamatu tegutsemine võib müüri veelgi kahjustada.

Wikipedia: Suur Hiina müür on Hiina kaitserajatis, mida ehitati alates 3. sajandist eKr kuni 17. sajandi alguseni eesmärgiga kaitsta valitsevaid dünastiaid võõrvõimude sissetungi eest.

Mitmeid müürilõike ehitati alates 3. sajandist eKr, kuid Suur Hiina müür sai alguse ajavahemikus220 – 200 eKr, kui esimene Hiina keiser Qin Shi Huangdi lasi üksikud müürilõigud omavahel ühendada.

Müür on üheksa meetrit kõrge, ülaosas 5,5 meetrit lai ning varustatud müüripealse tee, vahitornide,väravate ja kantsidega. Vahitorne on umbes 20 000, kuid Hiina ajaloolaste väitel võis nende arv olla 60 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles