Briti saari võivad tabada asteroidide tekitatavad tsunamid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Maale langevast asteroidist
Kunstniku nägemus Maale langevast asteroidist Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul ei ohusta asteroidid otseselt Briti saari, kuid Atlandi ookeani ja Põhjamere kohal on asteroidide ohuvöönd, kuhu kukkuvad asteroidid võivad tekitada tsunamisid.

Rannaaladel elavad sajad tuhanded inimesed võivad tsunami tõttu elu kaotada, edastab The Telegraph.

Southamptoni ülikooli teadlased tegid tarkvara Armor, mille abil on võimalik ennustada teadaolevate asteroidide liikumiskoridore ja allakukkumiskohta ning arvutada kui palju inimesi see looduskatastroof puudutada võib.

Teadlaste sõnul on üks võimalus 10 000 vastu, et järgneva 85 aasta jooksul tabab näiteks Norfolki rannikumerd «kosmiline külaline», tuues kaasa tsunami.

Uurija Clemens Rumpfi sõnul on teada umbes 13 000 asteroidi, milles 500 võib  suurema või vähema tõenäosusega Maad tabada.

«Meie ülesandeks on välja arvutada, kuhu need kukkuda võivad ning kui palju kahju tekitada. Selle põhjalt tehakse ka evakuatsiooniplaan. Asteroidide kukkumine tekitab tsunami. Briti saartel on pikk rannajoon ning seega elavad miljonid inimesed ohutsoonis,» teatas ekspert.

Asteroidiriski tsoonid on ka Skandinaavia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Hispaania. USAs on ohustatud aladeks Florida ja Louisiana. Lõuna-Austraalias võivad asteroidid tabada Queenslandi ja Gairdneri looduskaitseala.

Southamptoni ülikooli kosmoseuuringute keskuse esindaja Hugh Lewise sõnul teeb Hollywood asteroidide ohust filme meelelahutuseks, kuid tegelik oht on olemas.

«Väikesed asteroidid langevad Maale pidevalt, kuid on võimalik, et langeb ka mõni suurem. Seega elavad paljud inimesed järgneva 85 aasta jooksul ohutsoonis. Asteroidikatastroof on võrdne suure looduskatastroofiga,» teatas Lewis.

Maad tabas 1908. aastal oletatavalt asteroid, mis kukkus Siberisse Tunguskasse ning selle tagajärjel hävines 80 miljonit puud 2000 ruutkilomeetril.

Plahvatust oli kuulda rohkem kui 1000 kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles