Uuel nädalal võib tulla lund

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas just niipalju lund tuleb, et lumemeheks jagub, kuid maa võib uuel nädalal korra valgeks minna küll.
Kas just niipalju lund tuleb, et lumemeheks jagub, kuid maa võib uuel nädalal korra valgeks minna küll. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Möödunud nädala päevase päikese ja öise hallaga ilmad Kesk- ja Lõuna-Eestis pakkusid meile ilmastikunähtuse, millist kogu maailmas tuntakse indiaani- või vananaistesuvena. Selline seis esineb septembri teises pooles või oktoobri alguses neil aastatel, kui põhjapoolsed kõrgrõhkkonnad haaravad ülemvõimu oma kätte.

On märgatud, et kõrgrõhualad idast Vne avarustelt püsivad pikemalt paigal,nagu seda suvel näha saime. Skandinaaviast tulijad on vaid mõne päeva paigal.

Tänavu on need mõlemad koos toimetamas. Samal ajal on Atlandil ägenevatel madalrõhkkondadel raske edasi pääseda ja nii omavahel jageldes tekitavad nad Läänemere maades tugevaid tuuli.

Kui sügisel maapinnal palju ämblikuvõrke näha, püsivad ilmad ilusad. Kui ämblikuvõrgud tihedad, lühikeste niitidega, on lähemal ajal tuult ja halba ilma oodata. Kuu loomine (7. oktoober) langes ilmamuutuste ajale, sellepärast võib arvata, et edaspidi tuleb keerulisi aegu.

Nädalavahetuse ja uue nädala ilm tuleb kuidas kuskil, pilvisem ja vähese sajuga. Kohati võib tulla vihma sekka lumekruupe.

Mere läheduses on nii päeval kui öösel veel plusskraadid. Tuul võib kiskuda tugevaks. Sisemaal, Kesk- ja Lõuna-Eestis näivad jätkuvat nullkraadi ringis külmad ööd. Tuul võib ööseks vaibuda, päeval on tuul keskmine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles