Käsitöö: pitsitrükiga kaunistatud pluus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluusi kaunistamine pitsitrükiga.
Pluusi kaunistamine pitsitrükiga. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Maarja-Magdaleena gildi üks asunikest Stella Laur valdab osavalt vilditud susside tehnikat nii tilludele kui suurematele, et päkad külma ei peaks kannatama.

Samuti koob ja heelgeldab aksessuaare. Kõige suurema tähelepanu osaliseks saavad aga kõikvõimalikud kotid, millest vähegi iseloomu kiirgab. Koob, õmbleb ja vormib ümber vanu, ajades taga täiuslikkust. Tähendagu see siis praktilisust või ilu, tihtipeale mõlemat ühes. Ka tänane Stella üles tähendatud õpetus sai alguse koti kaunistamisest, mida tegelikult võib peale koti edasi kanda kõiksugustele tekstiilist toodetele: pearättidele, poekottidele, pükstele, pluusidele jne.

Tavalise ühevärvilise pluusi või T-särgi võib võrdlemisi lihtsalt muuta palju põnevamaks, vaja läheb vaid tekstiilivärvi (värvi ostmisel peaks lähtuma, kas on plaanis värvida heledale või tumedale kangale, tumeda kanga jaoks vali spetsiaalsed kattevärvid) ja tükki pitskardinast. Kardina asemel võib kasutada näiteks linikut.

Töö käik
1. Kata töölaud ajalehtedega.
2. Lõika pitsist välja sobiva suurusega tükk ja aseta see ajalehele.
3. Kanna tekstiilivärv rulliga pitsile. Et pits imab alguses väga palju värvi, kulub värvi üsna palju. Jälgi, et kogu pits oleks kaetud ühtlase värvikihiga.
4. Igaks juhuks pane ajaleht pluusi sisse, et vältida pluusi tagumise poole määrdumist, sest värv võib kangast läbi imbuda.
5. Nüüd võta värvine pits ettevaatlikult ajalehe pealt ära ja pane pluusi peale värvine pool. Kui oled valinud suure pitsitüki, siis on tõenäoliselt vaja selleks etapiks kedagi appi, et värvine pits õigele kohale asetada, ilma et värvi soovimatutesse kohtatesse satuks.
6. Kata pits omakorda ajalehega ja silu seda ettevaatlikult, aga võrdlemisi tugevate ühtlaste liigutustega.
7. Seejärel eemalda ajaleht ja pits ettevaatlikult pluusi pealt.
8. Imetle oma uut pluusi ja vajadusel tee peenikese pintsliga korrektuurid.
9. Lase pluusil ära kuivada ja toimi vastavalt konkreetse värvi juhendile (enamjaolt peab värvi lõplikuks kinnitamiseks ja pesukindlaks muutmiseks kangast pahemalt poolelt triikima).

Pitsitrükki võib tulla tegema Maarja-Magdaleena gildi, kus on nii pitse kui tekstiilivärve. Tulla võib nii üksi kui koos sõpradega. Eelnevalt tuleks vaid aeg kokku leppida stellalaur@gmail.com või 5665 3033.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles