Pluto näitas teadlastele, et ta on müstiline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Horizonsi pildid Plutost
New Horizonsi pildid Plutost Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA New Horizons uurimissondi missiooni teadlased avaldasid fotod kääbusplaneedist Pluto ja selle suurimast kuust Charonist.

Need pildid valmisid sondi kõrgresolutsioonilise kaamera Lorri ja madalresolutsioonilise kaamera Ralph piltide ühitamisel, kirjutab BBC.

Teadlastele jäi fotodelt silma, et sel kääbusplaneedil on neli tumedat ala, millest igaühe laius on umbes 500 kilomeetrit.

Ei ole teada, miks need on suuruselt ühesugused ning miks nende vahel olevad alad on sama suured.

New Horizons liigub Plutole kõige lähemal 14. juulil, kuid neid objekte ei ole talle siis näha. Enne sinna jõudmist saab ta neid siiski uurida.

«See on tõeline mõistatus, miks Plutol on sellised alad. Soovime kiiresti selle lahendada. Samuti pakub huvi see, miks Pluto on märgatavalt teistsugune kui ta kaaslane Charon,» lausus USA Southwesti uurimiskeskuse juhtivteadlane Alan Stern.

Teadlaste teooria kohaselt on Pluto ja Charon meie Päikesesüsteemi algusaja kahe primitiivse objekti kokkupõrke tulemusel sündinud kehad, kuid samas oleks loogiline, et need on sarnased.

Loodetakse, et New Horizoni kogutavad andmed aitavad seda mõistatust lahendada.

New Horizons on liikumas Pluto ja ta viie kuu suunas  ning on neil lähimas punktis 14. juulil, olles planeedist 12 500 kilomeetri kaugusel.

Kuna uurimissond liigub väga kiiresti, 13,7 kilomeetrit sekundis, siis ei pääse ta kääbusplaneedi oribiidile, vaid liigub edasi, korjates niipalju teavet kui saab.

New Horizons ei saada planeedi lähedalt pilte  kohe Maale, vaid tegeleb uuringutega. Esimesed pildid Plutost ja ta kaaslastest peaks tedalasteni jõudma 15. juulil.

Teadlased andsid selle nädala alguses sondile käsu jõuda õigeks ajaks õigesse kohta ning viib eelprogrammeerituna läbi teatud uuringud.

Sond pöörleb ümber oma telje, et teha Plutost erinevaid pilte.

Selle neljapäeva andmetel oli New Horizons Plutost 15 miljoni kilomeetri kaugusel, kuid juba 4,7 miljardit kilomeetrit Maast.

Suur vahemaa tähendab, et sondi raadiosignaalid jõuavad maale 4,5 tunniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles