Islamiriigi 19-aastane seksiori: nõustusin kõigega oma poja pärast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Äärmusislamistliku grupeeringu Islamiriik võitlejad  kasutavad seksuaalselt ära jeziidi naisi, samuti müüakse neid naisi enampakkumisel.

Islamiriigi võitlejad ründasid möödunud aasta augustis Põhja-Iraagis asuvat jeziidide laagrit ning röövisid sealt 200 naist ja tüdrukut.

Kõige ilusamad naised viidi «orjaturule», kus need said endale enim pakkunud võitlejad.

Briti väljaanne Daily Mail intervjueeris vangistusest imeläbi pääsenud jeziidi naist Iraagis Khanke põgenikelaagris.

19-aastane Reehan sõnas, et ta oli koos oma mehe ja pojaga nende kodu juures kui saabusid 30 autot, milles olid Islamiriigi võitlejad.

Džihadistid viisid nii tema pere kui teised röövitud Tal Afari külla, kus pereliikmed teineteisest eraldati. Reehanil tõmmati riided seljast ning ta müüdi kohalikus koolis toimunud oksjonil tema eest kõige enam pakkunud võitlejale.

Ta ostis 50-aastane Türkmenistani päritolu mees, kelle majast sai Reehani ja ta poja jaoks järgnevaks kümneks kuuks vangla.

Reehan hakkas esmalt mehele vastu, kuid kui mees peksis tema silme all ta üheaastast poega, siis loobus sellest.

«Olin poja ellujäämise ja heaolu nimel valmis kõigeks. Kui ütlesin, et islam keelab seksuaalvägivalla ja orjastamise, siis ta sõnas, et islami kohaselt on väärusklike nagu jeziidid ärakasutamine lubatud,» sõnas naine.

Kümme kuud kestnud seksuaalvägivalla ajal muutus naine apaatseks ning kaalus isegi enesetappu. Teda hoidis elus siiski ta poeg, keda tal tuli kaitsta.

Mees müüs Reehani siis Iraaki Mosulisse ühele teisele võitlejale. Kolmas «isand» oli Süürias Raqqas elav liibüalane.

Reehan oli liibüalase majas vaid 20 päeva ning siis põgenes.

Temaga olid samas majas veel kaks naist, 22- ja 15-aastane ning üks 30. eluaastates naine oma viieaastase tütrega. Liibüalane vägista ühel päeval vanema naise ja ta tütre ning see oli Reehani jaoks viimaseks tilgaks. Ta põgenes.

Ta kattis enda keha ja pea mosleminastele kohaselt ning lahkus majast. Tal õnnestus leida üks sõbralik kohalik, kes lubas tal emale helistada. Pärast perekonnaga aru pidamist ja mehega peetud läbirääkimisi aitas see isik Reehanil 15 000 dollari eest turvalisse paika jõuda.

Reehani ema sai selle raha humanitaarorganisatsioonide kaasabil.

«See mees transportis minu ja mu poja Raqqast Fish-Khaburi, mis asub Süüria-Iraagi piiril. Seal kohtusin oma emaga ja nutsin õnnest, et pääsesin,» lausus naine.

Reehan elab koos ema ja pojaga Iraagi põgenikelaagris.

Reehani abikaasa, isa ja ta kaks õde on ikka Islamiriigi käes vangis.

«Tahan Iraagist lahkuda, kuid see ei ole võimalik. Tulevik tundub üsna tume,» lisas naine.

Wikipedia: Jeziidid Lähis-Ida usundi jezidismi järgijad. Nad kummardavad paabulind-inglit, kes olevat langenud, kuid pattu kahetsenud ingel. Jeziide arvatakse olevat umbes pool miljonit ning enamik neist elab Iraagis Mosulis ja selle lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles