Festivalide käepaelad võivad tekitada koeranaelu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käepaela panemine festivalikülastajale
Käepaela panemine festivalikülastajale Foto: SCANPIX

Briti Surrey ülikooli arstiteadlaste sõnul tuleks pärast festivali lõppu eemaldada randme ümbert käepael või –paelad, kuna need tekitavad koeranaelu ehk furunkuleid, mis on mädapaised.

Uuring näitas, et paljud inimesed kannavad pärast festivalide lõppu veel pikka aega käepaelu nagu üritusel osalemise aumärke, kirjutab The Telegraph.

Kui käepaela liiga kaua käe ümber hoida, tekib sellest bakteripesa, kus võib olla üle 10 000 bakteri, mis on keskmisest 20 korda enam.

Mikrobioloog Alison Cotell testis kahte Readingi muusikafestivali käepaela, mis olid käe ümber olnud kaks aastat.

Ta leidis neilt 9000 Micrococcus bakerit ja 2000 Staphylococcus bakterit, mis võivad tekitada põletikke.

«Käepaeltel leidub keskmisest 20 korda rohkem kahjulikke baktereid kui riietusesemetel. Stafülokokk on enamjaolt ohutu, kuid nahavigastuse korral muutub ohtlikuks. See bakter tekitab ka toidumürgistust,» teatas uurija.

Cotelli sõnul ei tohiks käepaelu kanda eelkõige need isikud, kes töötavad meditsiinis või tegelevad toiduainetega.

On inimesi, kellel on kätel 20 ja enam festivalide käepaela. Eksperdi sõnul on nende kandmine sõna otseses mõttes oma tervisega riskimine.

Koeranael ehk furunkul tekib karvanääpsu põletiku tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles