Hiinlased olid Põhja-Ameerikas juba 3300 aastat tagasi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs New Mexicos Albuquerque´is asub petroglüüfide rahvuspark. Pildil üks seal asuvates kaljumärgistustest
USAs New Mexicos Albuquerque´is asub petroglüüfide rahvuspark. Pildil üks seal asuvates kaljumärgistustest Foto: Wikipedia.org

Ameeriklasest keemiku ja petroglüüfide asjatundja John Ruskampi arvates võisid hiinlastest maadeuurijad juba 3300 aastat tagasi jõuda Põhja-Ameerikasse.

Seda lubab oletada New Mexicost Albuquerque`is asuva petroglüüfide rahvuspargi kaljudel olevad märgid ja sümbolid, mis meenutavad arhailisi hiina hieroglüüfe, edastab Live Science.

Ruskini arvates on need tõendiks, et hiinlased jõudsid Uude Maailma enne eurooplasi ning Christoph Kolumbust.

Need kummalised hiinlaste kirja meenutavad märgid on kõrvuti põlisameeriklaste märgikirjutistega.

Ruskamp on veendunud, et Aasiast pärit inimesed jõudsid Põhja-Ameerikasse umbes 1300. aastal eKr. ehk ligi 2800 aastat enne Kolumbust, kes saabus Kariibi mere piirkonda 1492. aastal.

Teada on, et Ida-Aasia ja Põhja-Ameerika vahel toimus kaubavahetus sajandeid enne seda kui eurooplased saabusid.

Arheoloogid leidsid Alaskalt Cape Espenbergist pronksist esemeid, mis pärinevad Aasiast umbes 600. aastast pKr.

Alaskal sel ajal proksi ei töödeldud ega sellest materjalist esemeid ei valmistatud. Objektide kuju ja ilustuste põhjal arvatakse, et need valmistati, kas Hiinas, Koreas või Jakuutias.

 «Arvame, et Põhja-Ameerika Birnirki kultuuri esindajatel oli side Hiina ja Korea kõrgkultuuridega,» selgitas Colorado ülikooli esindaja Owen Mason.

Birnirki kultuuri alad asusid Beringi väina ümbruses ning selle esindajad kasutasid loomanahkadest paate ning jahtisid vaalu.

«Hiina hieroglüüfid ei ole võltsing, vaid tegemist on märkidega, mis kinnitavad, et iidsetel hiinlastel ja põlisameeriklastel olid sidemed,» nentis Ruskamp.

On ka neid teadlasi, kes selle teooria kahtluse alla seavad, kuna hiinlaste olemise kohta Põhja-Ameerikas praktiliselt puuduvad arheoloogilised tõendid.

Ruskamp ei ole esimene, kes pakkus hiinlasi Uue Maailma avastajateks.

USA endine allveelaeva komandör Gavin Menzies väitis, et Hiina alus saabus Põhja-Ameerikasse 1421. aastal ehk 70 aastal enne Kolumbust.

Ruskampi teooria kohaselt tekkisid iidsete hiinlaste ja põlisameeriklaste vahel kontaktid sajandeid varem.

Ruskampi arvates kinnitavad tema teooriat 84 piktogrammi, mis meenutavad hiina hieroglüüfe ning neid leidub New Mexicos, Californias, Oklahomas, Utah´s, Arizonas ja Nevadas.

Ta lisas, et näiteks Albuquerque`is olevad piktogrammid meenutavad selliseid hiina hieroglüüfe, mis oli kasutusel  Hiina Shangi dünastia valitsemisajal.

Uurija oletusel viitavad need märgid Shangi dünastia kolmandale keisrile Da Jiale.

Shangi dünastia ajal kasutusel olnud hieroglüüfid kadusid ajalukku pärast Shangi impeeriumi kokkuvarisemist 1064. aastal eKr ning need avastati Hiinas uuesti 1899. aastal ning dešifreeriti.

Ruskampi sõnul leidub Arizonas asuvas rahvuspargis hiina piktogramm, mis kujutab elevanti ning see pärineb 500. aastast eKr.

Nevadas aga olevat iidses hiina keeles kirjutis reisimise ja tagasipöördumise kohta.

Ruskamp on veendunud, et kahe tsivilisatsiooni vahel oli kokkupuuteid pikka aega ning Aasiast pärit inimesed jätsid endast jälje Põhja-Ameerikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles