Kunstide maja algatab uue festivali

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva õhtul esineb show’ga Janne Ristimetsa tantsustuudio.
Laupäeva õhtul esineb show’ga Janne Ristimetsa tantsustuudio. Foto: Mart Tõnismäe

Pärnu Kunstide maja korraldab sel laupäeval-pühapäeval esimese konkursi “Kuldleheke”, mis tulevikus võiks kasvada Pärnu rahvusvaheliseks laste muusika- ja tantsufestivaliks.

Kunstide maja direktor Tiit Erm ja kunstiline juht Mart Tõnismäe rääkisid, et on külastanud viimastel aastatel mitut kunagistes sotsialismimaades toimunud lastefestivali ja tõdenud, et Pärnu laste-noorte tase ei jää sealnähtule alla. “Meil pole vaja silmi maha lüüa, igal alal on meil kõrgel tasemel esinejaid,” ütles Erm. “Meie lauluõpetaja Endla Murd on oma laulustuudio tüdrukutega seal tunnustust võitnud, professionaali ning hea suhtlejana jala ukse vahele saanud. Aga alati küsitakse meilt: miks teil oma festivali pole?”

Nii leidsidki Kunstide maja eestvedajad, et tuleks kohaliku festivaliga algust teha, sest niisugune mõte on susisenud juba pikka aega.

Sel nädalavahetusel toimubki Kunstide maja sisene konkurss, kus hinnatakse vokaal- ja instrumentaalsoliste, vokaalansambleid ja -duette, instrumentaalansambleid ja koore.

Kunstide majas õpib 700 last-noort ja esialgu haaratakse kaasa muusikaga tegelejad. Sündmuse muudab eriliseks see, et žürii on rahvusvaheline. “Kogukond on väike, ei saa nii, et omad õpetavad ja omad hindavad,” selgitas Tõnismäe. Nii on kutsutud žüriisse asjatundja Poolast, Lätist ja Häädemeestelt.

Konkursil antakse üle grand prix’ kõige meeldivamale esinejale, kes autasuks saab salvestamise.

Kavas on välja selgitada iga vanuseklassi ja kategooria parimad, kellest osal on rõõm osaleda mõnel rahvusvahelisel noortekonkursil.

Sel aastal sõidetakse taas Napoli lauluvõistlusele, kus traditsiooniliselt osaleb 14-15 riiki.

“Kuldlehekesel” astuvad õpilased üles eelmisel õppeaastal valminud etteastetega.

Ermi sõnade kohaselt on järgmistel aastatel kavas haarata konkursitralli ka tantsu, kunsti ja näitlemise eriala ning tasapisi hakata kutsuma külalisi. Festival oleks lastele tore stiimul, Pärnulgi oleks tarvis uut rahvusvahelist festivali. Kontserdimaja on meil ju olemas. Tõnismäe hinnangul kestavad rahvusvahelised festivalid nädala-paar, mille vältel toimub konkurss, millele järgnevad kontserdid.

Laupäeval astuvad “Kuldlehekesel” Kunstide majas üles lauljad, pühapäeval koorid ja instrumentalistid. Laupäeva õhtul näeb laste show-programmi “Punane ja must” ning etteasteid on tasuta oodatud vaatama linnarahvaski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles