Tihemetsa jõudis rändnäitus “Meie igapäevane pangakaart”

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon

Alates 13. oktoobrist võivad Tihemetsa Põhikooli õpilased ja lapsevanemad vaadata kooli huvitoas ülevaatenäitust pangakaardi ajaloost Eestis ja maailmas.
 

Näituse tellis kooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Marju Sepp ning eile toodi see Tallinnast kohale.

Tänapäeval reklaamitakse kõikjal sularahata makseviisi ja elektroonilist maksekeskkonda. Pangakaarte on Eestis kasutatud juba alates 1994. aastast ja võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega, on Eesti nii pangakaartide arvu poolest ühe elaniku kohta kui pangakaarditehingutelt esirinnas.

Makse- või pangakaardid on maailmas aga juba rohkem kui 50 aastat kasutusel. Esimese maksekaardi maailmas väljastas New Yorgis hoopis mittepangandusasutus Diners Club 1950. aastal. Esimene krediitkaartki väljastati Ameerikas – 1951. aastal.

Suureks uudiseks on, et meil Eestis on endale võimalik tellida päris isiklik nime ja kujundusega pangakaart. Kujunduses on valida suure kunstniku E. Wiiralti teoste fragmentide vahel. Sellise pangakaardi tellimine ei maksa midagi, kuid eeldab minimaalset annetust Eesti Kunsti Toetusfondi, et toetada meie kunstiklassikute tööde restaureerimist ja kultuuripärandi säilitamist.

Kuuel suurel alusel on külastajail võimalik sellest kõigest lugeda ja illustreerivat materjali uudistada. Kõigi õpilaste jaoks on Eesti Pank kaasa pannud brošüüre ja teatmikke nii näituse kui euroraha kohta.

Vanemale kooliastmele korraldab õpetaja Sepp näituseteemalise viktoriini. Võitjatele on Eesti Pank pannud välja väikesed autasud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles